dag van de Marron | - Baaswaterval.nl
Header Praktijk Baaswaterval

dag van de Marron

  • 1 reactie(s)
  • 3605 x bekeken
  • 1 reactie(s) 3605 x bekeken
*

VHP

bewerk
dag van de Marron
« Gepost op: 10 oktober 2014, 03:38 »
PARAMARIBO - De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) feliciteert alle Surinamers maar in het bijzonder de Marron broeders en zusters, met de herdenking en viering van de ‘Dag van de Marrons’. De Dag van de Marrons is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons,  omdat ze nu in vrijheid leven. Maar het is goed om bij onszelf na te gaan wat vrijheid is. Ben ik daadwerkelijk vrij? Er wordt ...

stilgestaan bij de strijd van de diverse Marrongemeenschappen tegen slavernij en voor de erkenning van hun menselijke waardigheid. Vanaf 1974 herdenken en vieren de Marrons van Suriname jaarlijks op 10 oktober, waar ook ter wereld, de succesvolle strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid en lotsverbetering.

Die strijd leidde tussen 1760 en 1767 tot het tekenen van vredesverdragen door de toenmalige koloniale overheid. De Dag van de Marrons in Suriname kan als voorbeeld worden genomen. De herdenking van de Marrondag is gekozen voor 10 oktober, omdat op 10 oktober 1760 er een blijvend vredestraktaat werd gesloten tussen het toenmalige koloniale bestuur en de Ndyuka stam van de Marrons in Suriname.

Indachtig  de strijd van de voorouders van de Marrons die werd aangebonden tegen onrecht en onrechtvaardigheid,  ervaart de VHP thans hun lotsverbondenheid. De partij zal altijd ten strijde  trekken tegen onrechtvaardigheid, onwaarachtigheid  en onderdrukking, en zich altijd in de voorhoede staan voor welzijns- en welvaartsverbetering voor iedere Surinamer.

De partij is ervan overtuigd dat iedere landgenoot van dit land een rechtvaardige kans verdient om bij te dragen aan het voortdurende proces van natievorming, en zij constateert dat  ook onze Marron landgenoten  hieraan op een bewuste manier invulling geven. De VHP constateert met trots  dat  onze landgenoten uit de Marrongroep thans  ook respectabele posities in de maatschappij bekleden.

De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) wenst te benadrukken, dat zij altijd zal strijden tegen elke vorm van onderdrukking en erop toezien dat de vrijheid van de hele Surinaamse gemeenschap in de ruimste zin des woords gewaarborgd blijft. De VHP roept iedere burger van dit land op om indachtig de moed en strijdbaarheid van de historische voorvechters voor menswaardigheid, deze dag op gepaste wijze te herdenken.
VHP

 

bewerk
Re: dag van de Marron
« Reactie #1 Gepost op: 24 juni 2015, 12:40 »
Lees hier meer over Marrondag in Suriname: http://bit.ly/dagvandemarrons


Gerelateerde onderwerpen