duman van Suriname | - Baaswaterval.nl
Header Praktijk Baaswaterval

duman van Suriname

  • 0 reactie(s)
  • 2527 x bekeken
  • 0 reactie(s) 2527 x bekeken
*

Sjors

bewerk
duman van Suriname
« Gepost op: 15 december 2015, 10:39 »
15 Dec, 2015   


Het levensverhaal van winti duman Elly Purperhart is in boekvorm uitgebracht. Het initiatief komt van de culturele organisatie NAKS, nadat Purperhart vorig jaar had aangegeven te stoppen met de openbare switi watra op het Onafhankelijkheidsplein, een traditie die ze 21 jaar had voortgezet. De publicatie over haar leven is getiteld ‘Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart’.

Purperhart heeft een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van Afro-Surinamers over hun afkomst, hun cultuur en over hun religie, de Winti. Winti was bijna honderd jaar lang bij wet verboden in Suriname door het koloniale bewind. Ondanks een maatschappelijk klimaat van veel weerstand, is Purperhart erin geslaagd de wintireligie te verheffen en die vanuit de verboden sfeer van schemerige achtererven te brengen naar het hart van Paramaribo, op het Onafhankelijkheidsplein, zeggen de initiatiefnemers.

In haar lange loopbaan als duman heeft Purperhart geestelijke nood helpen lenigen, historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd, en rituelen uitgevoerd voor de zielenrust van de Afrikaanse gevangenen die in het slavenschip Leusden aan de Surinaamse kust werden omgebracht. Het boek is in geschreven door Chandra van Binnendijk. De publicatie is zondag 20 december bij NAKS. Op oudejaarsdag wordt het boek op het Onafhankelijkheidsplein verkocht door NAKS. Purperhart zal bij de switi watra een signeersessie houden.

Bron, Starnieuws


Gerelateerde onderwerpen