Biografie in Luchtig | Phone Talk
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

Biografie

  • 89 reactie(s)
  • 74476 x bekeken
  • 89 reactie(s) 74476 x bekeken
Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #15 Gepost op: 21 maart 2014, 14:58 »
Etta James

Etta James, eigenlijk: Jamesetta Hawkins (Los Angeles, 25 januari 1938 – Riverside, 20 januari 2012) was een Amerikaanse blues-, R&B- en gospelzangeres. Ze stond ook bekend als "Miss Peaches".

Haar moeder was 14 en ongetrouwd toen ze beviel van Etta, maar ze heeft altijd geloofd dat haar vader Minnesota Fats was. Toen ze 5 jaar was, kreeg ze haar eerste muzikale training van James Earle Hines, de dirigent van het "The Echoes of Eden"-koor in Los Angeles.

In 1950 verhuisde haar gezin naar San Francisco, Californië en in 1952 werd ze opgemerkt met haar band (het trio "The Creolettes") door Johnny Otis. Otis werkte samen met haar en draaide de lettergrepen in haar naam om zodat ze een pseudoniem zou hebben. Ze had zelf haar eerste album en eerste R&B-hit geschreven namelijk The Wallflower (Dance with Me, Henry). Ze nam het in 1954 op met de "Otis Band" en Richard Berry als achtergrondzanger. Het liedje werd later een hit op de blanke markt door Georgia Gibbs, herschreven als "Dance with Me, Henry". Etta bracht verscheidene hits uit voordat ze in 1960 een contract tekende met Chess Records.

James nam verschillende duetten op met Harvey Fuqua die grote successen werden en ook At Last. Dit lied verscheen samen met andere hits, zoals "All I Could Do Was Cry" en "Trust In Me", op haar eerste album At Last!.
In 1967 nam ze "Tell Mama" op en op de B-kant "I'd rather go blind" in Muscle Shoals. Haar zang werd gekenmerkt door goede technieken en sterke jazz-invloeden. Ze kreeg in 1994 een Grammy voor haar cd Mystery Lady. Deze disc is een verzameling van liedjes, geïnspireerd door Billie Holiday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor Let's Roll. In 2003 ontving ze de Grammy Lifetime Achievement Award.
Voor de jongere generatie staat Etta bekend om haar Muddy Waters-cover "I Just Want to Make Love to You", die gebruikt werd voor een Coca-Cola-reclame. Avicii gebruikte de sample van het lied Something's Got A Hold On Me voor zijn wereldbekende hit Levels. Dezelfde sample is gebruikt door Pretty Lights in het nummer Finally Moving.
James leed aan leukemie en overleed op 73-jarige leeftijd. Ze is begraven op de Inglewood Park Cemetery in Los Angeles.


Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #16 Gepost op: 21 maart 2014, 15:56 »
Nat King Cole



Nat King Cole in 1949 in New York

Algemene informatie
Volledige naam   Nathaniel Adams Coles
Geboren   Montgomery
17 maart 1919

Overleden   Santa Monica

15 februari 1965
Land   Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten

Werk

Jaren actief   Jaren dertig - 1965
Genre(s)   Jazz
Label(s)   Capitol
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon     Muziek

Nathaniel Adams Coles (Montgomery, 17 maart 1919 - Santa Monica, 15 februari 1965) was een Amerikaanse jazzzanger, pianist en songwriter. Cole wordt algemeen beschouwd als een van de beste mannelijke vocale jazz- en balladvertolkers van de jaren vijftig en zestig.

Nat "King" Cole, zoals hij meestal genoemd wordt, werd in Montgomery, Alabama geboren.
Op vierjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Chicago. Nats vader was slager en diaken in de True Light Baptist Church.

 De jonge Nat werd door zijn moeder, die organiste was in de kerk, gestimuleerd om muziek te gaan studeren. Vanaf zijn twaalfde jaar bespeelde ook Nat het kerkorgel en zong hij kerkliederen. Zijn echte interesse ging echter al snel uit naar de jazzmuziek.

Zijn ouders konden de belangstelling voor de jazzmuziek niet echt waarderen. Jazz werd immers in de nachtclubs gespeeld. De oudste broer van Nat, Eddie, had toen al een bekende jazzband: de 'Rogues of Rhythm'. Nats jongste broer, Freddie, werd later eveneens zanger.

In het jaar 1936 vertrok Nat naar Los Angeles, en gaf van 1936 tot 1945 zijn naam aan The King Cole Trio (in eerste formatie met Oscar Moore en Wesley Prince). In 1943 nam hij het nummer 'Straighten Up and Fly Right' op, dat zijn eerste nationale hitsong werd. Het nummer baseerde hij op één van zijn vaders preken en op een bekend zwart volksverhaal.

 Cole werd door zijn trio-opnamen als één van de groten uit de jazzwereld beschouwd.
Vanaf 1945 besloot Nat zijn bijzondere stem ook buiten de jazz te laten horen. Hij ontwikkelde zich meer en meer als (jazz)balladzanger.

Zijn herkenbare baritonstem zorgde voor een miljoenenomzet bij platenmaatschappij Capitol. Cole was de superster van de jaren vijftig, en niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn in 1956 uitgebrachte cover van When I fall in love bezorgde hem het jaar erop een tweede plaats in de Britse hitlijsten.

Toen hij in 1948 als eerste zwarte Amerikaan een huis kocht in de blanke buurt Hancock Park in Los Angeles vertelden de eigenaren hem dat ze geen "ongewensten" in de buurt wilden. Cole antwoordde: "Ik ook niet. En als ik een ongewenst iemand zie komen, ben ik de eerste die klaagt."

In de jaren veertig was Cole de eerste Afro-Amerikaan met een eigen radioprogramma en in de jaren 1956-1957 had hij als eerste zwarte Amerikaan een eigen wekelijkse televisieshow bij NBC. Daarnaast trad hij herhaaldelijk als filmacteur op, o.a. in St. Louis Blues.

Cole rookte drie pakjes Kool-mentholsigaretten per dag. Volgens Cole droegen de sigaretten ertoe bij dat zijn stem voldoende laag bleef. Om die reden rookte hij voor iedere plaatopname meestal drie sigaretten achter elkaar. In het najaar van 1964 merkte Cole dat hij gewicht verloor.

 In oktober 1964 werd bij hem longkanker geconstateerd. De verschillende behandelingen, waaronder een kobalttherapie, sloegen niet aan en Nat King Cole overleed begin 1965 in het St. John's Hospital in Santa Monica (Californië). Nat King Cole werd begraven op Forest Lawn Memorial Park in Glendale (Californië).

Hij was getrouwd met Maria Ellington en had vijf kinderen. Zijn dochter Natalie Cole is zangeres. In de jaren negentig nam zij de cd Unforgettable - with love op, gevuld met liedjes die eerder door haar vader gezongen werden. In het titelnummer worden oude en nieuwe opnamen gemengd zodat Nat en Natalie een duet zingen.



Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #17 Gepost op: 23 maart 2014, 18:20 »
Mahalia Jackson

Mahalia Jackson (New Orleans, 26 oktober 1911 - Chicago, 27 januari 1972) was een Amerikaans zangeres en werd wel 'de koningin van de gospel' genoemd. Het hoogtepunt in haar zangcarrière beleefde zij op 28 augustus 1963 tijdens een massademonstratie tegen rassendiscriminatie bij het Lincoln Memorial in Washington. Ten overstaan van een menigte van meer dan 200.000 mensen zong zij "I've been buked and I've been scorned" op verzoek van Martin Luther King en "How I got over". Door geldelijke steun en door haar medewerking aan de demonstraties, georganiseerd door Martin Luther King heeft zij zeker een grote bijdrage geleverd in de strijd voor de emancipatie van de Afro-Amerikanen, hand in hand met grootheden en voorvechters tegen de apartheid als dominee Martin Luther King, lid van dezelfde baptistenkerk, diens vrouw Coretta Scott King en Rosa Parks. De grote verdiensten van Mahalia Jackson op het gebied van de emancipatie van de Afro-Amerikanen zijn nog onvoldoende voor het voetlicht gekomen; zij is vooral bekend geworden als zangeres.

Levensloop

Jackson werd geboren in New Orleans, bakermat van de jazz. Zij was baptist en zong als gospelzangeres in de kerk waar zij lid van was. In 1927 verhuisde ze naar Chicago, verdiende de kost als werkster en zong in het koor van de Greater Salem Baptist Church. Al vrij snel vormde ze een groep met de Johnson Singers. Later werkte ze samen met Thomas Dorsey, die het "Precious Lord, take my hand" componeerde, het lievelingslied van Martin Luther King, dat ze ook zong op diens begrafenis. Van het gespaarde geld begon ze een bloemenzaakje en een schoonheidssalon. In 1947 brak zij door bij het blanke publiek door de opname van "I will move on up a little higher", waarvan er binnen korte tijd een miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Pas in de loop van de jaren '50 werd zij in Europa bekend, waar zij in 1952, 1961, 1964, 1968 en 1971 optrad. Zij had optredens in het Witte Huis en werd door Paus Johannes XXIII in 1961 in privé-audiëntie ontvangen. Zij overleed op 27 januari 1972 in Chicago aan hartfalen en complicaties van diabetes mellitus. Over haar leven zijn diverse biografieën geschreven. Haar muziek is nog altijd te koop op cd.
Gospelmuziek[bewerken]

De gospelsongs van Jackson en vele anderen vormen door het evangelie geïnspireerde religieuze muziek. Zij hebben het oorspronkelijke ritme van de Afrikaanse muziek van de in Amerika geïmporteerde slaven. Jackson zong nooit blues of jazz. In 1958 zong ze het Come Sunday in de Black Brown and Beige Suite van Duke Ellington, na lang aandringen van Duke Ellington en alleen omdat de tekst religieus is. Onder druk van CBS heeft ze wel christelijke liederen opgenomen, die niet haar stijl waren en die dicht bij kitsch liggen. De grens van blues en jazz heeft ze nooit overschreden.
Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #18 Gepost op: 24 maart 2014, 18:24 »
Eerste zwarte operaster Williams overleden

31 JANUARI 2012
Camilla Williams, die in 1946 als eerste zwarte zangeres optrad bij een groot Amerikaans operahuis, is afgelopen zondag overleden. Dat bericht persbureau AP. Williams werd 92 jaar.


Camilla Williams
Williams zong in op 15 mei 1946 de titelrol in Madama Butterfly van Puccini bij de New York City Opera. Naar verluidt was ze daarmee de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die bij een groot Amerikaans operahuis op de planken stond. Pas negen jaar later zou Marian Anderson als eerste Afro-Amerikaanse zanger bij de Metropolitan Opera debuteren.

Later in 1946 trad Williams bij de City Opera op als Nedda in Pagliacci en in de seizoenen die volgden zong ze nog meer hoofdrollen. In 1954 zette ze opnieuw een primeur op haar naam door als eerste zwarte artiest een hoofdrol te zingen bij de Wiener Staatsoper.

Williams was haar leven lang betrokken bij NAACP, de beweging voor gelijke rechten voor kleurlingen. Zo zong ze tijdens de beroemde mars in Washington waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-speech hield en trad ze op bij de ceremonie waar King zijn Nobelprijs voor de vrede kreeg.

Nadat ze in 1971 afscheid nam van het operatoneel gaf Williams les aan diverse instituten, waaronder de Indiana Univeristy. Ze overleed zondag in haar huis in Bloomington, Indiana, aan de gevolgen van kanker. Ze werd 92 jaar.

door Jordi Kooiman


Camilla Williams


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel bevat een lijst van referenties , maar de bron onduidelijk omdat het onvoldoende inline citaten . Gelieve te helpen bij het ​​verbeteren van dit artikel door de invoering van nauwkeuriger citaties. (januari 2012)


Camilla Williams, foto genomen door Carl Van Vechten , 1946.

Camilla Ella Williams (18 oktober 1919 - 29 januari 2012) was een Amerikaanse opera- sopraan die nationaal en internationaal uitgevoerd. Na het bestuderen met gerenommeerde docenten in New York, was zij de eerste Afro-Amerikaan om een reguliere contract met een grote Amerikaanse operagezelschap, het ontvangen van New York City Opera . [ 1 ] Ze won eerder al onderscheidingen in de vocale wedstrijden en de Marian Anderson Fellowship in 1943-1944.

In 1954 werd ze de eerste Afro-Amerikaan die een belangrijke rol bij het ​​zingen Weense Staatsopera . Later ook als soliste met tal van Europese orkesten. Als een concert kunstenaar, toerde ze in de Verenigde Staten als in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In 1977 was zij de eerste Afro-Amerikaanse benoemd tot hoogleraar Voice aan de Indiana University, waar ze les tot 1997.

Inhoud  [ hide ]
1 Het vroege leven en het onderwijs
2 Carrière
3 Huwelijk en gezin
4 Legacy en onderscheidingen
5 Referenties
6 Bronnen
7 Externe verbindingen
Het vroege leven en het onderwijs [ bewerken ]

Op 18 oktober 1919, Camilla Ella Williams werd geboren in Danville, Virginia , Fannie Carey Williams en Cornelius Booker Williams, die als chauffeur werkte. Ze was de jongste van vier kinderen (Mary, Helen, en Cornelius).
"Mijn grootouders en ouders waren autodidact muzikanten;.

Allemaal zongen, en er was altijd muziek in ons huis" [ nodig citaat ] Camilla's grootvader, Alexander Carey, was een koor leider en zanger. "Al mijn volk zingen. We waren arm, maar God ons gezegend met muziek." [ nodig citaat ] Door de leeftijd van acht, Camilla was dansen, piano spelen en zingen op school en Danville Calvary Baptist Church. [ nodig citaat ]

Williams opgeleid bij Virginia State College (nu Virginia State University ). Na het behalen van een BS daar studeerde ze prive in New York, uiteindelijk met de grote leraar Marion Szekely Freschl (die op Juilliard geleerd). Ze verdiende een Marian van Anderson Fellowship in 1943 en opnieuw in 1944. Ze bleef eer in vocale wedstrijden ontvangen.

Carrière [ bewerken ]

Beginnend in 1944, Williams uitgevoerd op de coast-to-coast RCA radionetwerk. In 1946 was zij de eerste Afrikaanse Amerikaan om een reguliere contract met een grote Amerikaanse operagezelschap te ontvangen, het maken van haar debuut bij de New York City de Opera in de titelrol in Puccini 's Madama Butterfly

. [ 2 ] Haar optreden werd begroet door de nieuwe York Times criticus als "een instant en uitgesproken succes." [ 1 ] Tijdens de komende zes jaar, trad ze Nedda in Leoncavallo 's Pagliacci , Mimi in Puccini's La bohème , en de titelrol in Verdi 's Aida . [ 2 ]

Williams zong heel de Verenigde Staten en Europa met diverse andere operagezelschappen. In 1951 zong ze Bess in de bezienswaardigheid, eerste integrale opname van Gershwin 's Porgy and Bess . [ 2 ] Onder leiding van Lehman Engel , wordt deze opname door sommigen beschouwd als de meest authentieke opgenomen uitvoering van de opera te zijn en bracht Williams internationale erkenning. [ nodig citaat ]

In 1954 werd ze de eerste Afro-Amerikaan die een belangrijke rol bij het ​​zingen Weense Staatsopera , en voerde haar handtekening rol in Madama Butterfly . In 1963, als onderdeel van de burgerrechten Maart op Washington , zong ze " The Star-Spangled Banner "aan het Witte Huis en voor 250.000 mensen op het Lincoln Memorial , voorafgaand aan Martin Luther King, Jr 's " I Have a Dream " spraak.

Een bekende concert kunstenaar, Williams tournee door de Verenigde Staten, in veertien Afrikaanse landen, evenals tal van landen in Azië:. Formosa, Zuid-Korea, China, Japan, Laos, Zuid-Vietnam, de Filipijnen, Nieuw-Zeeland en Australië [ 2 ] Daarnaast was zij soliste bij het ​​Royal Philharmonic , BBC Symphony , Berliner Philharmoniker , Wiener Symphoniker , Chicago Symphony , Philadelphia Orchestra en het New York Philharmonic onder leiding van Leopold Stokowski . In 1950 nam ze Mahler 's Symfonie nr. 8 met Stokowski en de New York Philharmonic.

Williams was de eerste Afro-Amerikaanse professor van Voice aangesteld om de stem faculteit van wat nu bekend staat als de Indiana University Jacobs School of Music in 1977. In 1984 werd ze de eerste Afro-Amerikaanse docent aan het Centraal Conservatorium van Peking , China . In 1997 werd Camilla Williams een emeritus hoogleraar Voice aan de Indiana University Jacobs School of Music, maar bleef prive les te geven. [ 2 ]

Huwelijk en gezin


In 1950, Williams trouwde Charles T. Bevers , een burgerrechten advocaat die nauw met Malcolm X . Hij overleed in 1969. [ 1 ]
Van 2000 tot 2011 woonde ze in gezelschap met haar begeleider Boris Bazala, uit Bulgarije . [ 1 ]
« Laatst bewerkt op: 24 maart 2014, 18:29 door bosekondre »
Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #19 Gepost op: 28 maart 2014, 11:58 »
Lisa Lopes, left eye

Lisa Lopes
LisaLopesImg.jpg
Background information
Birth name   Lisa Nicole Lopes
Also known as   Left Eye, N.I.N.A.
Born   May 27, 1971
Philadelphia, Pennsylvania, U.S.
Origin   Atlanta, Georgia, U.S.
Died   April 25, 2002 (aged 30)
La Ceiba, Atlántida, Honduras
Genres   Hip hop, R&B, dance
Occupations   Rapper, singer-songwriter, dancer, musician
Instruments   Vocals, piano
Years active   1990–2002
Labels   LaFace (1990–2002)
Arista (2001–2002)
Death Row Records (Solo work)
Associated acts   TLC, Tionne Watkins,
Rozonda Thomas, Blaque, Will Smith, Raina "Reigndrop" Lopes,
Missy Elliott, Mercedes,
Tupac Shakur,
Lil' Kim, Angie Martinez,
Da Brat, Toni Braxton
Website   LisaLopesFoundation.org

Lisa Nicole Lopes (May 27, 1971 – April 25, 2002), better known by her stage name Left Eye, was an American rapper, dancer, musician, and singer-songwriter. She is best known as a member of the R&B/hip-hop group TLC. Lopes contributed her self-written raps to many of TLC's hit singles, including "Ain't 2 Proud 2 Beg", "What About Your Friends", "Hat 2 da Back", "No Scrubs", "Waterfalls", "Girl Talk". Lopes won four Grammy Awards for her work with TLC.[1]
On April 25, 2002, Lopes was killed in a car crash in La Ceiba, Honduras. She was the driver of the vehicle when she rolled off the road and was thrown out; she died from her injuries. The last days of her life were filmed from March 30, 2002 until her death on April 25, 2002, including the accident that took her life; later the footage was made into a documentary called The Last Days of Left Eye which aired on VH1's rock docs in 2007.

Early life

Lisa Lopes was born in Philadelphia, Pennsylvania, to Wanda, a seamstress, and Ronald Lopes, an Army staff sergeant.[2][3] She has two younger siblings, Ronald and Raina.[2] Her father has been described by music journalist and academic Jacqueline Springer as an "oppressively" strict disciplinarian, and one of the few interests that he and Lopes shared was alcohol.[4] Lopes's parents separated when she was still at school and for the later years of her childhood she was raised by her paternal grandmother.[4]

Career

TLC
Main article: TLC (band)
At the age of 19, having heard of an open casting call for a new girl group through her boyfriend at the time, Lopes moved to Atlanta to audition.[4] TLC started off as a female trio called 2nd Nature.[5] The group was renamed TLC – derived from the first initials of its then three members — Tionne, Lisa and Crystal.[6] Things did not work out with Crystal Jones, and TLC's manager Perri "Pebbles" Reid brought in Damian Dame backup dancer Rozonda Thomas as a third member of the group.[5] To keep the "initial" theme of the band's name, Rozonda needed a name starting with C, and so became Chilli—a name chosen by Lopes. Band mate Tionne Watkins became T-Boz which was derived from the first letter of her first name and "Boz," which is slang for "boss". Lopes was renamed "Left Eye", after a compliment from a man who once told her he was very attracted to her because of her left eye. Lopes emphasized her nickname by wearing a pair of glasses with the left lens covered with a condom, in keeping with the group's promotion of safe sex, wearing a black stripe under her left eye and, eventually getting her left eyebrow pierced.[2]
The group arrived on the music scene in 1992 with the album Ooooooohhh... On the TLC Tip.[6] With four singles, it sold six million copies worldwide; TLC became a household name. 1994 saw the release of CrazySexyCool, which sold over 23 million copies worldwide and cemented TLC as one of the biggest female groups of all time.[7] TLC's third album, FanMail, was released in 1999 and sold over 14 million copies worldwide.[7] Its title was a tribute to TLC's loyal fans and the sleeve contained the names of hundreds of them as a "thank you" to supporters.[8]

During the recording of FanMail, a public conflict began amongst the members of the group. Lopes sent a message to Vibe magazine saying, "I've graduated from this era. I cannot stand 100 percent behind this TLC project and the music that is supposed to represent me."[9] In response to Lopes' comments, Watkins and Thomas stated to Entertainment Weekly that Lopes "doesn't respect the whole group" and "Left Eye is only concerned with Left Eye". In turn, Lopes sent a reply through Entertainment Weekly issuing a "challenge" to Watkins and Thomas to release solo albums and let the public decide who was the "greatest" member of TLC:
“   I challenge Tionne 'Player' Watkins (T-Boz) and Rozonda 'Hater' Thomas (Chilli) to an album entitled "The Challenge"... a 3-CD set that contains three solo albums. Each [album]... will be due to the record label by October 1, 2000...I also challenge Dallas 'The Manipulator' Austin to produce all of the material and do it at a fraction of his normal rate. As I think about it, I'm sure LaFace would not mind throwing in a $1.5 million dollar prize for the winner.[10]   ”
T-Boz and Chilli declined to take up the "challenge," though Lopes always maintained it was a great idea.[11] Things were heated between the ladies for some time, with Thomas speaking out against Lopes, calling her antics "selfish", "evil", and "heartless."[12] TLC then addressed these fights by saying that they are very much like sisters that have their disagreements every now and then as Lisa stated, "It's deeper than a working relationship. We have feelings for each other, which is why we get so mad at each other. I usually say that you cannot hate someone unless you love them. So, we love each other. That's the problem

Solo career
After FanMail Lopes began to expand her solo career. She became a featured rapper on several singles, including former Spice Girl Melanie C's "Never Be the Same Again", which topped the charts in thirty five countries, including the United Kingdom.[13] She was also featured on the first single from Donell Jones' second album, "U Know What's Up", and she sang "Space Cowboy" with 'N Sync on their 2000 album, No Strings Attached. In September 2000, she co-hosted the MOBO Awards in the UK alongside Trevor Nelson,[14] where she also performed "U Know What's Up" with Donnell Jones. Lopes also collaborated on "Gimme Some" by Toni Braxton from her 2000 album The Heat. In 2001, she appeared in two commercials for Gap Inc.. rappers, and rock bands competed against each other and were judged. The show's winner, which ended up being a male-female rap duo, was promised a record deal and funding to produce a music video, which would then enter MTV's heavy rotation. A then-unknown Anastacia finished in third place, but ended up securing a record deal after Lopes and the show's three judges were impressed by her performance. About nine months before her death, Lopes appeared on the singers' edition of Who Wants to Be a Millionaire along with Joey McIntyre, Tyrese, Nick Lachey, and Lee Ann Womack.[15] She dropped from a $125,000 question and won $32,000 for charity. A year later, in 2002, the episode of her drop was shown and was dedicated to her.
Lopes created "Left Eye Productions" to discover new talent. She helped the R&B trio Blaque secure a record deal with Columbia Records. Their self-titled debut album was executive-produced by Lopes, who also made a cameo appearance on the album and in their music video "I Do". Lopes was also developing another new band called Ejypt. They worked on her second album under her new nickname, N.I.N.A, meaning New Identity Not Applicable

Supernova
Lopes spent much of her free time after the conclusion of TLC's first headlining tour supporting Fanmail recording her debut solo album, Supernova. It includes a song titled "A New Star is Born", which is dedicated to her late father. She told MTV News:
“   That track is dedicated to all those that have loved ones that have passed away. It's saying that there is no such thing as death. We can call it transforming for a lack of better words, but as scientists would say, 'Every atom that was once a star is now in you.' It's in your body. So, in the song I pretty much go along with that idea. ... I don't care what happens or what people think about death, it doesn't matter. We all share the same space."[17]   ”
Other tracks covered personal issues, including her relationship with NFL football player Andre Rison. In 1994, Lopes infamously burned down Rison's Atlanta mansion, resulting in the loss of all his possessions. Among the album's twelve tracks was also a posthumous duet with Tupac Shakur that was assembled from the large cache of unreleased recordings done prior to his murder in 1996. Initially scheduled for release on a date to coincide with the tenth anniversary of her father's death, Arista Records decided to delay, then cancel the American release.[18] The album was eventually released in August 2001 in various foreign territories

N.I.N.A.[edit]
After numerous talks with Death Row Records CEO Suge Knight, Lopes severed her solo deal with Arista (despite remaining signed to the label as a member of TLC) and signed with Knight's Tha Row Records,[19] intending to record a second solo album under the pseudonym "N.I.N.A." (New Identity Not Applicable).[18] She was recording with David Bowie for the project,[20] who she was also trying to get involved with the fourth TLC album. The project was also to include several songs recorded by and with Ray J along with close friend Missy Elliott.[19][21] The album was never released after Lopes' death in April 2002. In 2011, the album was released as a download-only album featuring artists from Tha Row Records. The unreleased song, "Left Pimpin", was sampled for the song "Quickie", which is featured on TLC's fourth album, 3D.

Personal life

Lopes at the Essence Awards
Lopes was often vocal about her personal life and difficult past. She readily admitted that she had come from an abusive, alcoholic background and struggled with alcohol problems herself. These problems became headline news in 1994, when she set fire to Andre Rison's tennis shoes in a bathtub, which ultimately spread to the mansion they shared, destroying it. Lopes claimed that Rison had beaten her after a night out, and she set fire to his shoes to get back at him. However, she said burning down the house was an accident. Lopes later revealed that she did not have a lot of freedom within the relationship and was abused mentally and physically, having released all her frustrations on the night of the fire.[23]
Lopes, who was sentenced to five years probation and therapy at a halfway house, was never able to shake the incident from her reputation.[2] Her relationship with Rison continued to make headlines, with rumors of an imminent wedding, later debunked by People magazine.[24] Lopes revealed on The Last Days of Left Eye documentary that her meeting with a struggling mother in rehab left a big impression on her. She subsequently adopted the woman's 8-year-old daughter. Ten years previously, she had adopted a 12-year-old boy (Jamal of the group Illegal).[25]
Lopes had several large tattoos. Most prominent was a large eagle on her left arm, which she said represented freedom. Later, she added the number "80" around the eagle, which was Rison's NFL number while in Atlanta.[26] She also had a tattoo of a moon with a face on her foot in reference to Rison's nickname, Bad Moon. On her upper right arm was a large tattoo of the name Parron, for her late step brother who died in a boating accident, arching over a large tattoo of a pierced heart. Her smallest tattoo was on her left ear and consisted of an arrow pointing to her left over the symbol of an eye, a reference to her nickname.[27]

Roughly two weeks before her own death, Lopes was involved in a traffic accident that resulted in the death of a ten-year-old Honduran boy.[2] As reported in Philadelphia Weekly, "It is commonplace for people to walk the roads that wind through Honduras, and it's often difficult to see pedestrians."[28] The boy, Bayron Isaul Fuentes Lopez, was following behind his brothers and sisters when he stepped off the median strip and was struck by the van driven by Lopes' personal assistant. Lopes' party stopped and loaded the boy into the car, and the Philadelphia Weekly goes on to explain that "Lisa cradled the dying boy's bleeding head in her arms" while "Someone gave him mouth-to-mouth resuscitation as they rushed him to a nearby hospital." Lopez died the next day and Lopes paid approximately US$3,700 for his medical expenses and funeral,[2] and later compensated the family around US$925 for their loss, although it was apparently agreed upon by the authorities and the boy's family that his death was an "unforeseeable tragedy", and no blame was placed on Lopes or the driver of the van.[28] In the documentary The Last Days of Left Eye, Lopes is shown in a local funeral home choosing a casket for the child. Earlier in the documentary, Lopes mentioned that she felt the presence of a "spirit" following her, and was struck by the fact that the child killed in the accident shared her last name, even thinking that the spirit may have made a mistake by taking his life instead of hers.

Charity
Lopes started the Lisa Lopes Foundation, a charitable group dedicated to providing neglected and abandoned youth with the resources necessary to increase their quality of life. Her spiritual motto is the one that she used for her foundation: "Energy never dies...It just transforms." Her foundation went into various underdeveloped villages and gave away brand new clothes to needy children and their families. In 2012, the Foundation began hosting an annual music festival, known as "Left Eye Music Fest", in Decatur, Georgia.

Death

On April 25, 2002, in La Ceiba, Honduras, while driving a rented Mitsubishi Montero Sport around a bend in the road, Lopes swerved to the right slightly then again to the left as she tried to avoid a collision with another vehicle that was in her lane ahead of her (it's not clear as to the direction of travel of the other vehicle at the time of the accident). The vehicle rolled several times after hitting two trees, throwing Lopes and three others out of the windows. She died of neck injuries and severe head trauma, and was the only person fatally injured in the accident. Raina Lopes, in the front passenger seat, was videotaping at the time, so the last seconds leading up to the swerve that resulted in the fatal accident were recorded on video.

Her funeral was held at New Birth Missionary Baptist Church in Lithonia, Georgia on May 2, 2002.[29][30] Thousands of people attended her funeral.[31] Engraved upon her casket were the lyrics to her portion of "Waterfalls": "Dreams are hopeless aspirations, in hopes of coming true, believe in yourself, the rest is up to me and you." Lopes was buried at Hillandale Memorial Gardens, in Lithonia, Georgia.[32]
In a statement to MTV, producer Jermaine Dupri remembered Lopes:
She was determined to be something in life. She was a true Hip-Hop star. She cared about some press. She was the star out of the group. She was the one who would curse on TV. She had the tattoos. You could not expect the expected. When you see Lisa, you could expect something from her. That is the gift she carried.[17]
Controversy over leaked autopsy photos led to a protest by NASCAR star Dale Earnhardt, Jr. In response, Earnhardt, Jr. and his DEI teammates Michael Waltrip and Steve Park painted a single black stripe next to the left headlight decals of their Chevrolet Monte Carlos for the Pontiac Excitement 400 at Richmond International Raceway to protest about the display of her autopsy photos.[33] A similar controversy had befallen Earnhardt, Jr. himself after his father's death in the Daytona 500 a year earlier.[33]

A documentary showing the final 27 days of Lopes's life, titled The Last Days of Left Eye, premiered at the Atlanta Film Festival in April 2007, for an audience that included many of Lopes's contemporaries, including Monica, Ronnie DeVoe, 112, Big Boi, India.Arie, and CeeLo Green.[23][34] VH1 and VH1 Soul broadcast the documentary on May 19, 2007. Much of the footage was shot with a hand-held camera, often in the form of diary entries filmed by Lopes while on a 30-day spiritual retreat in Honduras with family and members of the R&B group Egypt.[35] In these entries, she reflected on her personal life and career. A calmer side of her personality was on display, showing interests in numerology and yoga. She was in the process of setting up an educational center for Honduran children on 80 acres (320,000 m2) of land she owned.[36]

UNI Studios

In 1996, Lopes created the UNI Studios for the purpose of recording solo projects.[37] Lopes's family opened the studio to the public.[38] So far, her brother Ronald Lopes is the general manager of the studio. Lopes had a dream of making new artists able to record music at a low price, in a high-end studio at her house. Lisa's family continues to operate it and fill it with new equipment.
Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #20 Gepost op: 28 maart 2014, 19:36 »
Maxi Linder

Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg alias Maxi Linder (1902-1981) was een Surinaamse prostituee die tot ver over de grenzen van Suriname bekend was.

Zij zou met de opbrengst van haar werk diverse mensen financieel hebben ondersteund en ook de opleiding in Europa van vele kansarme Surinaamse jonge mannen, die later hoge posten in de samenleving bekleedden, hebben betaald. Zij heeft er geen enkele blijk van waardering voor teruggekregen. De laatste jaren van haar leven bracht zij in eenzaamheid met haar vele honden door.

In 1999 verscheen er een roman van Clark Accord over het leven van Maxi Linder. In Paramaribo is sinds enkele jaren het Maxi Linderhuis: een inloop- informatiehuis voor onder andere prostituees, hiv-geïnfecteerden en slachtoffers van seksueel geweld.

__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________




















Een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Clark Accord, geregiseerd door Karel Schneider. Carry Ann Tjong-Ayong en Nadia Tilon spelen de rollen van de oude en jonge "Koningin van Paramaribo".

De Koningin van Paramaribo, Maxi Linder, één van Suriname's beroemdste prostituees, was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Nederlandse zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend "De Zwarte Parel van de West". Tot haar klanten mag ze in de jaren dertig de meest vooraanstaande en machtige mannen van Paramaribo rekenen, onder wie zelfs de Nederlands gouverneur.


Als meisje van twaalf  valt zij reeds op door haar gratie, haar zwarte ogen, die brutaal de wereld in kijken. Een buurman wordt zo door haar aanblik overweldigd dat hij haar verkracht. Het opgewekte meisje wordt daarna plotseling jongensgek.

Het werd al gauw bekend dat ze zich aan iedere man gaf, die zich aandiende. Maxi zelf genoot van de commotie die zij veroorzaakte. Ze schaamt zich niet voor het feit dat ze als prostituee in haar onderhoud voorziet, maar is juist trots op haar succes.

Als in de oorlog Amerikaanse soldaten naar Suriname komen, neemt  de vraag naar prostituees toe. Op last van het gouvernement wordt dan de grootste razzia uit de geschiedenis van Suriname gehouden. Zonder enige vorm van proces worden overal in de stad  vrouwen opgepakt, onderwie ook Maxi. Zelfs haar scherpe tong behoedt haar niet voor opsluiting in kamp Katwijk, waar ze het slachtoffer wordt van haar reputatie.

Meer dan vijftig "dienstjaren"als prostituee (ze ging door tot ze drieënzestig was) werd Maxi een levendige legende in Suriname, waarbij vooral de invloed die ze in hogere kringen had tot de verbeelding sprak. Wel nam haar die innvloed af naarmate ze ouder werd, tegelijk met het niveau van haar klanten. Dit verhaal van de legendarische motyo (hoer) die een deel van het geld wat ze verdiende ten goede liet komen aan arme kinderen en studenten, is een tevens een brok geschiedenis van Suriname in de vorige eeuw.

Zij sterft onder erbarmelijke omstandigheden, allen omringd door haar eenenvijftig honden met hun onophoudelijk gejank.

Maxi Linder werd geboren in 1902 als Wilhelmina Rijburg. Zij stierf in 1981.

__________________________________________________________________
Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #21 Gepost op: 01 april 2014, 12:45 »
Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi ( uitgesproken als  [mo ː ɦənd̪a ː s kərəmtʃənd̪ ɡa ː nd ʱ i]  ( luister ) , 2 oktober 1869 - 30 januari 1948) was de meest vooraanstaande leider van de Indiase nationalisme in Brits-India geregeerd . Gebruikmakend van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid , Gandhi leidde India naar de onafhankelijkheid en inspireerde bewegingen voor burgerrechten en vrijheid over de hele wereld. De eretitel Mahatma ( Sanskriet : "high-bezielde", "eerbiedwaardige" [ 2 ] ) op hem van toepassing voor het eerst in 1914 in Zuid-Afrika, [ 3 ] -wordt nu wereldwijd gebruikt. Hij wordt ook genoemd Bapu ( Gujarati : genegenheid voor "vader", [ 4 ] "papa" [ 4 ] [ 5 ] ) in India.
Geboren en getogen in een hindoe, koopman kaste , familie aan de kust Gujarat , West-India , en opgeleid in de rechten aan de Inner Temple , Londen, Gandhi wendde eerst geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid als expatriate advocaat in Zuid-Afrika, in de strijd van de ingezetene Indische gemeenschap voor burgerrechten. Na zijn terugkeer naar India in 1915, begon hij met het organiseren van boeren, landbouwers, en stedelijke arbeiders om te protesteren tegen overmatige land-belasting en discriminatie. Ervan uitgaande leiding van de Indiase Nationale Congres in 1921, Gandhi leidde nationale campagnes voor het verlichten van de armoede, het uitbreiden van de rechten van vrouwen, het bouwen van religieuze en etnische vriendschap, eindigend untouchability , maar vooral voor het bereiken Swaraj of zelfbestuur.

Gandhi leidde famously Indiërs in tegen de Britse opgelegde zoutbelasting met de 400 km (250 mi) Dandi Zout Maart in 1930, en later in het verzoeken van de Britten om met India in 1942. Hij werd gevangengenomen vele jaren, bij vele gelegenheden, zowel in Zuid-Afrika en India. Gandhi probeerde geweldloosheid en waarheid praktijk in alle situaties, en bepleitte dat anderen hetzelfde te doen. Hij leefde bescheiden in een zelfvoorzienende woongemeenschap en droeg de traditionele Indiase dhoti en sjaal, geweven met garen hand gesponnen op een charkha . Hij at eenvoudig vegetarisch voedsel, en ondernam ook lang vasten als middel om zowel zelf-zuivering en sociaal protest.
Gandhi's visie van een vrij India op basis van religieus pluralisme, echter, werd in de vroege jaren 1940 uitgedaagd door een nieuwe islamitische nationalisme die een aparte islamitische thuisland gesneden uit India eiste. [ 6 ] Uiteindelijk, in augustus 1947, Groot-Brittannië onafhankelijkheid verleend, maar de Brits-Indische Rijk [ 6 ] werd verdeeld in twee domeinen , een hindoe-meerderheid India en islamitische Pakistan . [ 7 ] Zoals vele ontheemde hindoes, moslims en sikhs hebben hun weg naar hun nieuwe land, religieus geweld uitbrak, vooral in de Punjab en Bengalen . Mijdend de officiële viering van de onafhankelijkheid in Delhi, Gandhi bezocht de getroffen gebieden, een poging om troost te bieden. In de maanden na, ondernam hij verschillende vasten tot de dood aan religieuze harmonie te bevorderen. De laatste van deze, uitgevoerd op 12 januari 1948 op de leeftijd van 78, [ 8 ] had ook de indirecte doel van druk India uit te betalen wat geld activa verschuldigd aan Pakistan. [ 8 ] Sommige indianen dacht Gandhi was te meegaand. [ 8 ] [ 9 ] Onder hen was Nathuram Godse , een hindoe-nationalist , die Gandhi vermoord op 30 januari 1948 door het afvuren van drie kogels in zijn borst op point-blank range. [ 9 ]
Gandhi is algemeen, hoewel niet officieel, [ 10 ] beschouwd als de Vader van de Natie [ 11 ] in India. Zijn verjaardag, 2 oktober, wordt herdacht daar als Gandhi Jayanti , een nationale feestdag , en wereldwijd als de Internationale Dag van de Geweldloosheid .

Het vroege leven en achtergrond

Mahatma Gandhi in zijn vroegst bekende foto, 7 jaar oud, c. 1876
Mahatma Gandhi [ 12 ] werd geboren op 2 oktober 1869 [ 1 ] in Porbandar , een kuststad aan de Kathiawar schiereiland en vervolgens een deel van het kleine prinsdom van Porbandar in de Kathiawar Agentschap van de Brits-Indische Rijk . Zijn vader, Karamchand Gandhi (1822-1885), diende als de diwan (eerste minister) van Porbander staat. Zijn moeder, Putlibai, die uit een was Pranami Vaishnava familie, [ 13 ] [ 14 ] was vierde vrouw Karamchand's, de eerste drie vrouwen hebben blijkbaar in het kraambed gestorven.

Indische klassiekers, vooral de verhalen van Shravana en koning Harishchandra , had een grote invloed op Gandhi in zijn jeugd. In zijn autobiografie, geeft hij toe dat ze een onuitwisbare indruk op zijn hoofd. Hij schrijft: "Het achtervolgde me en ik moet hebben gehandeld Harishchandra om mezelf te keren zonder nummer." Gandhi's vroege zelf-identificatie met de waarheid en de liefde als de hoogste waarden is terug te voeren op deze epische personages.

In mei 1883 werd de 13-jarige Mohandas getrouwd met 14-jarige Kasturbai Makhanji (haar voornaam werd meestal afgekort tot "Kasturba", en liefkozend "Ba") in een gearrangeerd huwelijk kind , naar de gewoonte van de regio. [ 19 ] In het proces, een jaar verloor hij op school. [ 20 ] Onder verwijzing naar de dag van hun huwelijk, zei hij eens, "Als we wisten niet veel over het huwelijk, voor ons betekende alleen het dragen van nieuwe kleding, het eten van snoep en spelen met familieleden. " Echter het heersende traditie, de adolescent bruid was te veel tijd doorbrengen in het huis van haar ouders, en weg van haar man. [ 21 ] In 1885, toen Gandhi 15 was, werd het paar eerste kind geboren, maar overleefde slechts een paar dagen. Gandhi's vader, Karamchand, had stierf ook eerder dat jaar. [ 22 ] De religieuze achtergrond was eclectisch. Gandhi's vader was Hindoe [ 23 ] Modh Baniya [ 24 ] en zijn moeder was van Pranami Vaishnava familie. Religieuze figuren waren frequente bezoekers van het huis. [ 25 ]
Mohandas en Kasturba hadden vier kinderen, allen zonen: Harilal , geboren in 1888, Manilal , geboren in 1892, Ramdas , geboren in 1897, en Devdas ., geboren in 1900 [ 19 ] Op zijn middelbare school in Porbandar en de middelbare school in Rajkot , Gandhi bleef een middelmatige student. Hij scheen niet in de klas, noch op het speelveld. Een van de terminal rapporten gewaardeerd hem als "goed in Engels, beurs in Rekenen en zwak in de geografie; voeren zeer goed, slecht handschrift." Hij passeerde het toelatingsexamen examen bij Samaldas College in Bhavnagar , Gujarat, met enige moeite. Gandhi's familie wilde dat hij een zijn advocaat , omdat het de kansen van slagen van zijn vader na zou toenemen. [ 26 ]

Engels advocaat

Gandhi en zijn vrouw Kasturba (1902)
In 1888, Gandhi reisde naar Londen, Engeland, de wet op studeren University College London , waar hij studeerde Indiase wetgeving en jurisprudentie en opgeleid als advocaat aan de Inner Temple . Zijn tijd in Londen werd beïnvloed door een gelofte hij bij het ​​verlaten van India om zijn moeder had gemaakt, in de aanwezigheid van een Jain monnik, aan de voorschriften van onthouding observeren van vlees en alcohol, alsook van promiscuïteit. [ 27 ] Gandhi probeerde te nemen "Engels" douane, inclusief het nemen van danslessen. Hij kon echter niet waarderen de saaie vegetarisch voedsel aangeboden door zijn hospita en was vaak honger, totdat hij vond een van de weinige vegetarische restaurants van Londen. Beïnvloed door Henry Salt's schrijven, trad hij toe tot de Vegetarian Society , werd verkozen tot het uitvoerend comite, [ 28 ] en begon een lokale Bayswater hoofdstuk. [ 15 ] Enkele van de vegetariërs die hij ontmoette waren lid van de Theosofische Vereniging , die was opgericht in 1875 verder universele broederschap, en die was gewijd aan de studie van de boeddhistische en hindoeïstische literatuur. Zij moedigden Gandhi om mee te gaan in het lezen van de Bhagavad Gita , zowel in vertaling als in het origineel. [ 28 ] Niet hebben interesse getoond in de godsdienst voor, raakte hij geïnteresseerd in het religieuze denken.
Gandhi werd geroepen om de bar in juni 1891 en vervolgens linksaf Londen voor India, waar hij vernam dat zijn moeder was overleden terwijl hij in Londen was en dat zijn familie had het nieuws van hem gehouden. [ 28 ] Zijn pogingen tot oprichting van een advocatenkantoor in Bombay is mislukt omdat hij te verlegen om in de rechtszaal te spreken was. Hij keerde terug naar Rajkot naar een bescheiden woon opstellen van petities voor rechtzoekenden te maken, maar hij werd gedwongen om te sluiten toen hij liep fout van een Britse officier. [ 15 ] [ 28 ] In 1893 aanvaardde hij een jaar durende contract van Dada Abdulla & Co, een Indiase firma, om een post in de Kolonie van Natal , Zuid-Afrika, toen een deel van het Britse Rijk . [ 15 ]


Kalifaat beweging
In 1919 Gandhi, met zijn zwakke positie in het Congres, besloot om zijn basis te verbreden door het verhogen van zijn oproep aan de moslims. De kans kwam van het Kalifaat beweging , een wereldwijd protest van moslims tegen de instortende status van de kalief , de leider van hun religie. Het Ottomaanse Rijk was de Eerste Wereldoorlog verloren en werd uiteengereten, als moslims vreesde voor de veiligheid van de heilige plaatsen en het prestige van hun religie. [ 62 ] Hoewel Gandhi de All-India Muslim Conference niet afkomstig zijn, [ 63 ] dat is gericht de beweging in India, werd hij al snel de meest prominente woordvoerder en trok een sterke basis van de islamitische ondersteuning met lokale afdelingen in alle islamitische centra in India. [ 64 ] Zijn succes maakte hem India's eerste nationale leider met een multiculturele basis en gefaciliteerd zijn klim naar de macht binnen het Congres, die voorheen niet in staat om veel moslims bereiken was geweest. In 1920 werd Gandhi een belangrijke leider in het Congres. [ 65 ] [ 66 ] Tegen het einde van 1922 het Kalifaat beweging was ingestort. [ 67 ]
Gandhi altijd gevochten tegen "communalisme", waarin moslims opnemen tegen hindoes in de politiek, maar hij kon niet achteruit de snelle groei van communalisme na 1922. Dodelijke religieuze rellen braken uit in tal van steden, waaronder 91 in UP ( Uttar Pradesh ) alleen. [ 68 ] [ 69 ] Op het leiderschap niveau, het aandeel van de moslims onder de afgevaardigden naar het Congres sterk gedaald, van 11% in 1921 tot onder de 4% in 1923. [ 70 ]

Vrouwen
Gandhi's prefereerden de emancipatie van de vrouw, en hij zo ver om te zeggen dat ging "de vrouwen zijn gekomen om te kijken op mij als een van zichzelf." Hij verzette zich tegen purdah , kinderhuwelijken, onaantastbaarheid , en de extreme onderdrukking van Hindoe weduwen, tot en met sati . Hij aangeworven met name vrouwen om te participeren in de zoutbelasting campagnes en de boycot van buitenlandse producten. [ 84 ] Sarma concludeert dat het succes van Gandhi's in het aanwerven van vrouwen in zijn campagnes, met inbegrip van de zoutbelasting campagne, anti-untouchability campagne en de boerenbeweging, gaf veel vrouwen een nieuw zelfvertrouwen en waardigheid in de mainstream van de Indiase openbare leven. [ 85 ]

Gandhi als volksheld
Congres in de jaren 1920 een beroep op boeren door portretteren Gandhi als een soort messias , een strategie die er in geslaagd radicale krachten binnen de boerenstand in de geweldloze verzetsbeweging. In duizenden dorpen toneelstukken werden uitgevoerd dat Gandhi gepresenteerd als de reïncarnatie van de vroegere Indiase nationalistische leiders, of zelfs als een halfgod. De spelen gebouwd draagvlak onder ongeletterde boeren doordrenkt van traditionele Hindoe cultuur. Vergelijkbare messiaanse beeldspraak verscheen in populaire liedjes en gedichten, en in het Congres-gesponsorde religieuze optochten en feesten. Het resultaat was dat Gandhi werd niet alleen een volksheld, maar het congres werd alom gezien in de dorpen als zijn heilige instrument. [ 86 ]

Onderhandelingen

Mahadev Desai (links) het uitlezen van een brief aan Gandhi van de onderkoning in Birla House, Bombay, 7 april 1939
De regering, vertegenwoordigd door Lord Edward Irwin , besloten om te onderhandelen met Gandhi. De Gandhi-Irwin-pact werd maart 1931 ondertekend. De Britse regering overeengekomen om te bevrijden van alle politieke gevangenen, in ruil voor de opschorting van de beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook als gevolg van het pact, werd Gandhi uitgenodigd voor de Ronde Tafel Conferentie in Londen te wonen als de enige vertegenwoordiger van het Indian National Congress. De conferentie was een teleurstelling voor Gandhi en de nationalisten, omdat het gericht is op de Indische vorsten en Indiase minderheden in plaats van op een overdracht van de macht. Lord Irwin's opvolger, Lord Willingdon , het nemen van een harde lijn tegen het nationalisme, begon een nieuwe campagne van het controleren en onderwerpen van de nationalistische beweging. Gandhi werd opnieuw gearresteerd, en de overheid geprobeerd en gefaald om zijn invloed te ontkennen door hem volledig te isoleren van zijn volgelingen. [ 87 ]


Moord

Gedenkteken bij de voormalige Birla House , New Delhi, waar Mahatma Gandhi werd vermoord op 05:17 op 30 januari 1948 op weg naar een gebedsbijeenkomst. Gestileerde voetstappen worden getoond die tot het gedenkteken.
Mahatma Gandhi werd vermoord in de tuin van het voormalige Birla House (nu Gandhi Smriti ) om 05:17 op 30 januari 1948. Vergezeld door zijn grandnieces, Gandhi was op weg naar een gebedsbijeenkomst, toen zijn moordenaar, pakken Nathuram Godse , vuurde drie kogels uit een Beretta 9 mm pistool in zijn borst op point-blank range. [ 118 ] Godse was een hindoe-nationalistische met links naar de extremistische hindoe Mahasabha , die Gandhi schuldig bevoordeeld Pakistan gehouden en sterk gekant tegen de leer van geweldloosheid. [ 119 ] Godse en zijn mede-samenzweerder werden berecht en geëxecuteerd in 1949. Gandhi's memorial (of Samādhi ) bij Raj Ghat , New Delhi, draagt ​​het opschrift: "Hij Ram" ( Devanagari : ! हे राम of, Hij Rām ), die kan worden vertaald als "Oh God". Deze worden algemeen aangenomen dat de laatste woorden van Gandhi nadat hij werd neergeschoten, maar de juistheid van deze verklaring is betwist. [ 120 ] premier Jawaharlal Nehru sprak de natie via de radio: [ 121 ]
Vrienden en kameraden, is het licht verdwenen uit ons leven, en er is overal duisternis, en ik weet niet goed wat ik moet of hoe het te zeggen vertellen. Onze geliefde leider, Bapu zoals wij hem noemden, de vader van de natie, is niet meer. Misschien ben ik verkeerd om te zeggen dat, desondanks, we zullen hem niet meer zien, zoals we hem hebben gezien voor deze vele jaren, zullen we niet naar hem toe rennen voor advies of zoeken troost van hem, en dat is een verschrikkelijke klap, niet alleen voor mij, maar voor miljoenen en miljoenen in dit adres country.-Jawaharlal Nehru om Gandhi [ 122 ]

Dood van Gandhi werd landelijk gerouwd. Meer dan twee miljoen mensen lid van de vijf-mijl lange rouwstoet die meer dan vijf uur duurde om Raj Ghat bereiken van Birla huis, waar hij werd vermoord. Gandhi's lichaam werd op een wapen drager, waarvan het chassis werd een nacht ontmanteld om een hoge vloer worden geïnstalleerd, zodat de mensen een glimp van zijn lichaam kon vangen vervoerd. De motor van het voertuig werd niet gebruikt, in plaats van vier sleep-touwen bemand door 50 personen elk trok het voertuig. [ 123 ] Alle Indiase handen vestigingen in Londen bleef gesloten in de rouw als duizenden mensen van alle religies en denominaties en indianen uit alle over Groot-Brittannië geworden op India House in Londen. [ 124 ]

Terwijl India rouwde en gemeenschappelijke (inter-religieus) geweld escaleerde, waren er oproepen tot vergelding, en zelfs een invasie van Pakistan door het Indiase leger. Nehru en Patel, de twee sterkste figuren in de regering en in het Congres, was het trekken in tegengestelde richting, de moord op hen tegen elkaar geschoven. Zij kwamen overeen de eerste doelstelling moet zijn om de hysterie te kalmeren. [ 125 ] Zij riepen Indianen geheugen Gandhi eren en nog meer zijn idealen. [ 126 ] Zij gebruikten de moord om het gezag van de nieuwe Indiase staat te consolideren. De overheid zorgde ervoor dat iedereen wist dat de schuldige partij was geen moslim. Congres streng gecontroleerd de epische openbare uitingen van verdriet over een periode van twee weken-de begrafenis, mortuarium rituelen en distributie van de martelaar as-als miljoenen deelgenomen en honderden miljoenen bekeken. Het doel was om de macht van de overheid te doen gelden en legitimeren van de Congres Partij controle. Deze stap gebouwd op de massale uitstorting van Hindoe uitingen van verdriet. De overheid onderdrukte de RSS , de islamitische Nationale Garde en de Khaksars , met zo'n 200.000 arrestaties. De dood en begrafenis van Gandhi's gekoppeld de verre staat met de Indiase mensen en maakte meer begrepen de noodzaak om religieuze partijen te onderdrukken tijdens de overgang naar onafhankelijkheid voor het Indiase volk. [ 127 ]

As
Door hindoe-traditie waren de as te worden verspreid op een rivier. Gandhi's as werd in urnen die in heel India werden gestuurd voor herdenkingen gegoten. [ 128 ] De meesten werden ondergedompeld in de Sangam in Allahabad op 12 februari 1948, maar sommige werden stiekem weggenomen. In 1997, Tushar Gandhi ondergedompeld de inhoud van een urn, gevonden in een bankkluis en teruggewonnen via de rechter, bij de Sangam in Allahabad. [ 129 ] [ 130 ] Sommige van Gandhi's as werd verstrooid op de bron van de rivier de Nijl nabij Jinja , Oeganda, en een gedenkplaat markeert het evenement. Op 30 januari 2008 werd de inhoud van een andere urn ondergedompeld in Girgaum Chowpatty . Een andere urn is op het paleis van de Aga Khan in Pune [ 129 ] (waar Gandhi gevangen had gezeten 1942-1944) en een andere in de Self-Realisatie Fellowship Lake Shrine in Los Angeles. [ 131 ]


Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #22 Gepost op: 01 april 2014, 13:27 »
Rudy Polanen

Rudy Frank Polanen (Paramaribo, 5 augustus 1943 – Amsterdam, 21 januari 2008) was een bekende Surinaamse dominee van de Evangelische Broedergemeente (EBG).

Polanen werd in Duitsland opgeleid tot predikant en was vanaf 1970 als zodanig werkzaam. Van 1973 tot 1989 was hij predikant in Nickerie. Tijdens de militaire dictatuur in Suriname was hij medeoprichter van de Organisatie Gerechtigheid en Vrede (OGV), waarvan hij ook voorzitter werd.

 Vanaf 1990 was hij predikant van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam. In 1992 was hij een van de oprichters van het platform van niet-inheemse kerken dat sinds 1995 bekendstaat als Samen Kerk in Nederland (SKIN).
Polanen zou op 29 juni 2008 zijn laatste dienst leiden, alvorens met pensioen te gaan.

Hij wilde terugkeren naar Suriname om daar vijftig jaar kerkgeschiedenis te schrijven. Op 18 januari 2008 werd hij tijdens een uitvaartdienst op een begraafplaats echter onwel.

 Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht en bleek een bloedvergiftiging te hebben. Drie dagen later overleed hij, 64 jaar oud. Hij werd op 26 januari begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

Zijn overlijden bracht een grote schok teweeg, zowel in Suriname als in de Surinaamse gemeenschap in Nederland.
Polanen werd in 2005 bij de dertigjarige onafhankelijkheid van Suriname benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Palm.




































bewerk
Re: Biografie
« Reactie #23 Gepost op: 03 april 2014, 13:29 »
Freddy Derby


Fred Derby (1984)

Frederik Marinus Emanuel Derby (Para, 31 maart 1940 – Paramaribo, 19 mei 2001) was een Surinaams politicus en vakbondsleider. Hij was de enige overlevende van de Decembermoorden. In de jaren voor zijn dood streed hij voor een onderzoek naar deze gebeurtenissen, en vertelde hij wat hem in Fort Zeelandia was overkomen.

Derby werd geboren in het district Para, op de voormalige plantage Berlijn. In 1954 vertrok hij als kweekje naar Paramaribo. Hij volgde de mulo, en haalde de akte voor onderwijzer en de hoofdakte. Daarna werd hij leraar op een ambachtsschool. In 1968 werd hij vakbondsman, en in 1970 was hij betrokken bij de oprichting van de vakcentrale C-47. Hij trad toe tot de Partij Nationalistische Republiek (PNR) die streefde naar de onafhankelijkheid van Suriname en zat namens die partij van 1973 tot 1977 in de Staten van Suriname.

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werd hij door militairen gearresteerd en overgebracht naar Fort Zeelandia. De volgende dag werd hij als enige van de gearresteerden vrijgelaten, volgens eigen zeggen op initiatief van Desi Bouterse. Derby ontpopte zich als een fel tegenstander van Bouterse, en streed in de laatste jaren van zijn leven voor een onderzoek naar de Decembermoorden. Op 8 december 2000 vertelde hij voor het eerst wat er op 8 december 1982 was voorgevallen. Ook deed hij zijn verhaal in de documentaire Het dilemma van Derby, van Yvette Forster.

Derby richtte in 1987 samen met onder anderen Siegfried Gilds de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) op. Via de SPA was hij betrokken bij de regering-Venetiaan. Hij was een groot tegenstander van de bemoeienis van het IMF met Suriname, en was bang dat voornamelijk Hindoestaanse zakenlieden de dienstverlenende sector in Suriname zouden overnemen.

Freddy Derby was gehuwd en had zeven kinderen. Hij overleed op 61-jarige leeftijd in Paramaribo aan een hartstilstand tijdens een partijtje voetbal.
Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #24 Gepost op: 05 april 2014, 13:37 »
Gregory Isaacs





Gregory Isaacs SNWMF 2010 1 - op het podium-2.jpg
Optreden op de Sierra Nevada World Music Festival in 2010
Achtergrondinformatie
Geboortenaam   Gregory Anthony Isaacs
Ook bekend als   Cool Ruler
Lonely Lover
Geboren   15 juli 1951 Kingston , Jamaica
Gestorven   25 oktober 2010 (leeftijd 59) London , England , UK
Genres   Reggae , liefhebbers van rock , dub
Beroepen   Singer-songwriter
Jaar actief   1968-2010

Gregory Anthony Isaacs (15 juli 1951-25 oktober 2010) [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] was een Jamaicaanse reggae muzikant. Milo Miles, schrijft in The New York Times , beschreef Isaacs als "de meest exquise vocalist in reggae ". [ 4 ] Zijn bijnaam was de Cool Ruler . [ 5 ]

Inhoud  [ hide ]
1 Biografie
2 Death
3 Legacy
4 Discografie
5 Toelichting
6 Referenties
7 Externe verbindingen

Biografie

In zijn tienerjaren, Isaacs werd een veteraan van de talentenjachten die regelmatig plaatsvonden in Jamaica. In 1968 maakte hij zijn debuut met een duet met Winston Sinclair, "Another Heartache", opgenomen voor producer Byron Lee . [ 2 ]
 De single verkocht slecht en Isaacs ging om samen met twee andere vocalisten (Penroe en Bramwell) in de kortstondige trio The Concords, opname voor Rupie Edwards en Prince Buster . [ 2 ] Het trio uit elkaar in 1970 en Isaacs lanceerde zijn solo-carrière, in eerste instantie zelf-producerende opnamen en ook de opname verder voor Edwards.

 [ 2 ] In 1973 hij samen met andere jonge zanger, Errol Dunkley om de start -Afrikaans museum platenlabel en winkel, en al snel had een enorme hit met "My Only Lover", gecrediteerd als de eerste liefhebbers van rock plaat ooit gemaakt. [ 2 ] Hij nam voor andere producenten voor de financiering van verdere Afrikaans museum opnames, met een reeks hits in de drie jaar die volgden, variërend van ballads tot roots reggae , met inbegrip van "All I Have Is Love", "Lonely Soldier", "Black a Kill Black", "Extra Classic "en zijn cover van Dobby Dobson 's "Loving Pauper".

 [ 2 ] In 1974 begon hij te werken met producer Alvin Ranglin , en dat jaar had hij zijn eerste Jamaicaanse nummer een single met "Liefde is te laat". [ 2 ] Isaacs opgenomen voor veel van Jamaica's beste producenten in de jaren 1970, met inbegrip van Winston "Niney" Holness , Gussie Clarke ("My Time"), Lloyd Campbell ("slavemaster"), Glen Brown ("One One Cacao Vul Basket"), Harry Mudie , Roy Cousins ​​, Sydney Crooks en Lee "Scratch" Perry ("Mr Cop ").

 [ 6 ] Door de late jaren 1970, Isaacs was een van de grootste reggae artiesten in de wereld, regelmatig het verkennen van de VS en het VK, en alleen uitgedaagd door Dennis Brown en Bob Marley . [ 6 ] [ 7 ] Tussen 1977 en 1978, Isaacs weer samen met Alvin Ranglin, het opnemen van een reeks hits waaronder "Rand" en "Number One" voor label Ranglin's GG's.

Internationale roem leek verzekerd in 1978 toen Isaacs getekend bij de Virgin Records uitloper Front Line Records, en verscheen in de film Rockers , waarin trad hij "slavemaster". [ 6 ] The Cool Ruler (die een van zijn bijnamen werd) en Binnenkort Forward albums werden echter niet zo goed als verwacht te verkopen, [ 6 ] , hoewel ze nu beschouwd als een van zijn beste werk.

[ 8 ] In 1981, maakte hij zijn eerste verschijning op de Reggae Sunsplash festival (terugkerende jaarlijks tot 1991), en hij verhuisd naar de Charisma Records uitloper Pre, die zijn vrijgegeven The Lonely Lover (een andere bijnaam die vastzitten) en Meer Gregory albums samen met een reeks van steeds succesvolle singles zoals "Tune In", "Permanent Lover", "Wailing Rudy" en " Hulde aan Waddy ".

 [ 9 ] Hij tekende voor Island Records en bracht de plaat die eindelijk zag hem door te breken naar een breder publiek, "Night Nurse", het titelnummer van zijn eerste album voor het label ( Nurse Night (1982)) . [ 9 ] Hoewel de "Night Nurse" was niet een grafiek hit in zowel het Verenigd Koninkrijk of de VS, het was enorm populair in clubs en kreeg zware hoorspel, en het album bereikte # 32 in de UK.

 [ 10 ] Dit succes voor Isaacs samenviel met drugsproblemen met cocaïne , die hem zag serveren een zes maanden gevangenis straf in Kingston in 1982 voor het bezit van vuurwapens zonder vergunning. [ 9 ] [ 11 ] Isaacs beweerde dat hij de wapens alleen voor bescherming, maar het bleek dat dit zijn was 27 arrestatie en dat Isaacs was betrokken bij drugshandel geworden en was verslaafd aan geworden crack-cocaïne .

[ 11 ] Hij vierde zijn vrijlating uit de gevangenis met zijn tweede album voor Island, Out Deh! (1983). [ 9 ] Isaacs werd gekenmerkt in de 1982 documentaire Land van Look Behind .

Toen zijn contract met Island eindigde, Isaacs keerde in 1984 met de "Kool Ruler Come Again" single, en begon een periode van vruchtbare opname, samen met producenten, waaronder Prince Jammy , Hugh "Redman" James, Bobby Digital , Tad Dawkins en Steely & Clevie , het handhaven van een consistente standaard, ondanks de hoeveelheid werk geproduceerd.

 [ 7 ] [ 9 ] Isaacs bouwde vervolgens een sterke relatie met Gussie Clarke van de Music Works label. Ze begonnen met Isaacs '1985 album Private Beach Party , en had een enorme hit met "Rumours" in 1988, die werd gevolgd door verdere populaire singles waaronder "Mind Yu Dis", "Rough Neck", "Too Good To Be True" en "Verslag aan Mij".

 [ 9 ] De associatie met Clarke voortgezet in de vroege jaren 1990, samen te werken met zangers zoals Freddie McGregor , Ninjaman en JC Lodge . [ 9 ] Hij dueted met Beres Hammond op de 1993 Philip "Fatis" Burrell geproduceerde "Een goede daad", Burrell ook de productie van Isaacs 'album uit 1994 Midnight Confidential . [ 9 ]

In de jaren 1990 het Afrikaans museum etiket bleef al Isaacs 'muziek, en die van kunstenaars die hij produceerde los. In 1997 Simply Red gedekt " Night Nurse "en had een hit met het. Isaacs bleef opnemen en live in de jaren 2000. In 2005 Saw Lady produceerde een andere versie van "Night Nurse" met haar roosteren over de oorspronkelijke teksten .

Isaacs drugsverslaving had een grote invloed op zijn stem, met de meeste van zijn tanden uitvallen als gevolg. [ 11 ] Isaacs zei van zijn verslaving in 2007:. "Drugs zijn een vernederende wapen Het was de grootste universiteit ooit, maar de duurste schoolgeld ooit betaald -. de Cocaïne High School leerde ik alles, en nu heb ik het op de kant ". [ 11 ]

Hij heeft ook uitgevoerd bij de ICC Cricket World Cup 2007 Inauguratie op Jamaica.

In 2007 werkte hij samen met de Spaanse rapgroep Flowklorikos / Rafael Lechowski album Donde Duele Inspira.

In 2008, na zo'n 40 jaar als artiest, Isaacs bracht een nieuw studio-album Brand New Me, die werd genomineerd voor de Grammy Awards in 2010. Het album ontving positieve overzichten van critici, zoals deze recensie van Reggae Vibes: "Gregory is terug, en hoe 'Brand New Me' is een zeer geschikte albumtitel voor de koele heerser's nieuwe album Hij is terug in een andere stijl,!. min of meer zoals we gewend waren van deze grote 'lovers & roots "kunstenaar" [ 12 ] Dit werd gevolgd in 2009 door het album My Kind Of Lady .

In 2010, Gregory Isaacs stak de laatste van zijn albums worden vrijgegeven, terwijl hij nog leefde; Isaacs Meets Isaac, met Zimbabwaanse reggae zanger, King Isaac. In november 2010, Isaacs Meets Isaac werd genomineerd voor Beste Reggae Album voor de 2011 Grammy Awards, waardoor Gregory Isaacs zijn vierde Grammy Nominatie en Zimbabwe koning Isaac, zijn eerste.



Een reclame voor een Gregory Isaacs concert in Negril

Death

Na een lange strijd tegen longkanker, Isaacs overleden op 25 oktober 2010 in zijn huis in Zuid-Londen. [ 13 ] Een herdenking werd op 20 november gehouden in de National Indoor Sportcentrum Kingston's, waaronder een muzikaal eerbetoon van artiesten zoals Lloyd Parks en Wij de People Band, Ken Boothe , Freddie McGregor , Shaggy , Judy Mowatt, Mavado , De Tamlins en Bongo Herman , voordat zijn stoffelijk overschot werd bijgezet in de Duiventil Cemetery. [ 14 ]

Legacy

De Gregory Isaacs Stichting werd opgericht op 15 juli 2011 (Isaacs 'verjaardag) door zijn vrouw juni, met de bedoeling is dat de Isaacs' liefdadigheidswerk. [ 15 ] Een jaar later werd een gratis concert georganiseerd met artiesten als U-Roy , Big Youth en The Mighty Diamonds , om fondsen voor twee scholen te verhogen.
Gast

owru moesje

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #25 Gepost op: 06 april 2014, 13:59 »
Stephen Westmaas


Stephen Franklin Westmaas (Paramaribo, 23 december 1971 – Coronie, 23 april 2011) was een Surinaams cabaretier, muzikant en presentator die vooral bekend was onder zijn bijnaam Wesje.

Westmaas groeide op in Paramaribo waar hij de Spirit Lake High School doorliep. Als tiener probeerde hij al om in familiekring en op feestjes mensen te vermaken met grappen. Zijn uitgebreide familie organiseert jaarlijks een familiekamp waar alle leden gevraagd worden om een stukje entertainment te verzorgen.

 Voor Westmaas betrof dit het schrijven en uitvoeren van conferences met veel humor. Hij trad als danser op met een Electric Boogiegroep met zijn neven en volgde na het behalen van de MULO enkele jaren de Pedagogische academie in Paramaribo. Deze opleiding zou hij niet afmaken en hij werd actief als rapzanger en stand-upcomedian. Met de groep Bonyo Boys behaalde hij in Suriname een grote hit met het nummer Swar Man en bracht met hen drie cd's uit.

 Hierna werd hij presentator op Telesur van een rapshow en presenteerde drie jaar lang de grote Parbo Nights. Tevens presenteerde hij jarenlang het ATV Comedy Hour, een talentenjacht voor stand-upcomedians. Hierna ging hij zelf optreden met zelfgeschreven stand-upcomedy onemanshows in theaters in Suriname en later ook Nederland.

Stephen Westmaas werd begin 2011 in een online verkiezing van de organisatie ‘I Love Suriname’ gekozen tot Surinamer van het jaar 2010. Hij versloeg medefinalisten John Williams, Jetty Mathurin, Sijtske Tjon A Tjoen en Roué Verveer door 44 procent van de stemmen te behalen.

 In mei en juni 2011 zou hij met zijn tweede theatershow Iedereen Plat optreden in Nederland. Hij overleed op 39-jarige leeftijd bij een verkeersongeval te Coronie. Ook zijn neef Marlon Stuart, bekend als de danser Turbo, kwam bij dit ongeval om het leven. Drie andere passagiers, waaronder zijn vrouw en kind, raakten gewond.
Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #26 Gepost op: 08 april 2014, 14:48 »
André Kamperveen


André Kamperveen standbeeld voor het kantoor van de SVB. De inscriptie luidt: André Kamperveen, speler nationaal Elftal, voorzitter SVB, Vice President Fifa, Minister van cultuur, jeugd en sport. Aangeboden aan sportminnend Suriname op 1 oktober 2000 ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van de SVB.

Rudi André (André, Ampie) Kamperveen (27 september 1924 – Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaams voetballer, sportbestuurder, politicus en zakenman. Hij was in 1982 een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden.

Loopbaan





Kamperveen was in de jaren veertig een bekend voetballer in eigen land en kwam vanaf 1944 als midvoor uit voor het Surinaams voetbalelftal. Hij schopte het tot aanvoerder van het nationale team en was onder andere van de partij toen het Surinaams Bondselftal in 1946 een aantal wedstrijden in Nederland speelde.

 Vanaf 1950 kwam hij een jaar uit voor Paysandu Sport Club uit Belém in de Braziliaanse profcompetitie. Door de Stichting Cultureel Suriname werd hij in 1954 uitgenodigd om in Nederland aan de CIOS in Overveen te studeren. Hij meldde zich aan bij HFC Haarlem en was de eerste Surinaamse voetballer die uitkwam in het Nederlands betaald voetbal.

Aan het CIOS specialiseerde hij zich naast voetbal in judo, boksen, jiujitsu en basketbal. Na zijn afstuderen deed hij een vervolgstudie aan de Sporthochschule in Keulen. In januari 1957 ging hij terug naar Paramaribo, met de bedoeling de sport in zijn vaderland op poten te zetten. Kort na terugkomst kwam hij weer uit voor het Surinaams elftal, dat in februari 1957 de Oostenrijkse club Rapid Wien met 3-1 versloeg.

Kamperveen was in Suriname bondscoach, uitgever van een sportblad, bestuurder en voorzitter van de Surinaamse voetbalbond. Hij werkte voor Radio Apintie en was vervolgens de oprichter van Ampies Broadcasting Corporation Suriname (Radio ABC).

 Na de sergeantencoup van februari 1980 werd hij perschef van de coupplegers. Een maand later werd hij onderminister van Sport in het kabinet van premier Henk Chin A Sen en weer een jaar later werd hij minister van Jeugd, Sport en Cultuur. Ook schopte hij het tot vicevoorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA. Eerder, in 1978, was hij de eerste voorzitter van de Caraïbische Voetbalunie geworden.

In 1982 trad hij af als minister, omdat hij het niet eens was met de gang van zaken na de coup van 1980. Samen met zijn collega Jozef Slagveer, de jurist Gerard Leckie en de vakbondsleider Cyrill Daal vormde hij een denktank die een strategie tegen het militaire regime van Desi Bouterse wilde ontwikkelen.

Overlijden[bewerken]
Op 8 december 1982 werd Kamperveen thuis opgepakt door militairen die zijn honden doodschoten en twee granaten afvuurden. Hij werd overgebracht naar Fort Zeelandia en aldaar ernstig mishandeld. Zijn radiostation ABC werd ondertussen opgeblazen.

Met Jozef Slagveer moest hij een verklaring voorlezen waarin beiden bekenden betrokken te zijn geweest bij een couppoging. Omdat Kamperveen zichtbaar was mishandeld, werd zijn verklaring niet op televisie uitgezonden maar alleen via de radio. Vervolgens werd hij geëxecuteerd.

Later is vastgesteld dat hij verwondingen aan zijn kaak had, dat een achttiental kogels in zijn borst was afgevuurd en dat hij een gebroken dijbeen had. De begrafenis van Kamperveen, op 13 december 1982 op begraafplaats Annette's Hof in Paramaribo, trok duizenden mensen en werd geleid door dominee Rudi Polanen van de Evangelische Broedergemeente.

Op 1 oktober 2000 werd ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbal Bond het Suriname Stadion tot André Kamperveenstadion omgedoopt. Op de zelfde dag werd ook een van Erwin de Vries ontworpen standbeeld van André Kamperveen onthuld.

Persoonlijk

Kamperveen was de vader van radiomaker en journalist Johnny Kamperveen (1946-2003), die voor het radiostation van zijn vader werkte en na de Decembermoorden eerst onderdook en vervolgens naar Nederland vluchtte. André Kamperveen was getrouwd met Lea van Leuvenum. Dit was zijn tweede huwelijk en was kinderloos.
Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #27 Gepost op: 10 april 2014, 17:05 »
Sathya Sai Baba

Sathya Sai Baba, geboren als Sathyanarayana Raju (Puttaparthi (Andhra Pradesh), 23 november 1926 - aldaar, 24 april 2011) was een populaire en controversiële Indiase goeroe met volgelingen en honderden Sathya Sai Centra over de hele wereld.

Jeugd en beginjaren

Façade van het universiteitsgebouw in Puttaparthi
Sathya Sai Baba werd geboren in een arm landbouwersgezin, als zoon van Pedavenkappa Raju en Easwaramma. Sathya Sai Baba had meerdere zussen en een oudere broer, Seshama Raju, en een broertje, R. V. Janaki Ramaiah.[4][5] In zijn veertiende levensjaar proclameerde Sathya Narayana de reïncarnatie te zijn van de Indiase heilige/goeroe/fakir Shirdi Sai Baba. Toen al deed hij expliciete beweringen over zijn goddelijkheid. Een van zijn uitspraken is dat hij de fundamenten van rechtschapenheid en universele liefde komt herstellen. In zijn jonge jaren kreeg hij de naam "kleine Goeroe" (Biddalaguru) en "Brahmajnani" (kenner van de universele waarheid). In één van zijn toespraken in 1963 verklaarde Sathya Sai Baba dat hij de reïncarnatie van Shiva en Shakti is.[6] Tijdens dezelfde toespraak vertelde hij dat Shirdi Sai Baba een reïncarnatie van Shiva was en dat zijn toekomstige reïncarnatie Prema Sai Baba de incarnatie van Shakti zal zijn. Deze boodschap herhaalde hij in 1976.[7] Een van zijn trouwe aanhangers toen was de Maharadja van Venkatagiri. In de jaren zestig begon zijn aanhang onder niet-Indiase volgelingen te groeien. De schattingen van het aantal volgelingen heden ten dage variëren van tien miljoen tot om en nabij de 50 miljoen. Hij is slechts één keer in het buitenland geweest, toen hij in 1968 een reis maakte naar Oost-Afrika (o.a. Oeganda en Tanzania).

Leer
Sai Baba beweerde vrij van verlangens te zijn en predikte een strenge moraal. Zijn leer legt de nadruk op dienstbaarheid, (Love All, Serve All - Heb allen lief, dien iedereen, en Help Ever, Hurt Never - Help immer, kwets nimmer)) en op de vijf menselijke waarden Sathya (waarheid), Prema (liefde), Dharma (rechtschapenheid), Shanti (vrede) en Ahimsa (geweldloosheid). Hij zei dat hij niet gekomen was om een nieuwe leer te brengen[8], maar om rechtschapenheid (dharma) opnieuw te vestigen.[9] Hij heeft scholen en universiteiten gesticht[10][11], waarvan het merendeel gratis[12][13], en een aantal grote ziekenhuizen, waar gratis gecompliceerde operaties worden verricht.[14] Ook heeft hij miljoenen mensen kosteloos van goed drinkwater voorzien.[15][16]In 1960 maakte hij bekend dat hij nog 59 jaar in dit lichaam zou leven. [17] Het zijn er uiteindelijk ruim 50 geworden. Sai Baba overleed, 84 jaar oud, vroeg in de ochtend van 24 april 2011, in een ziekenhuis in het zuiden van India, waar hij sinds begin van die maand kunstmatig werd beademd en gedialyseerd.

Wonderen
Omtrent de persoon van Sai Baba doen vele verhalen, anekdotes en getuigenissen de ronde over wonderen en bovennatuurlijke verschijnselen. Voorbeelden van deze wonderen zijn het materialiseren van kleine voorwerpen en het uit het niets laten verschijnen van vibhuti (heilige as) op zijn afbeeldingen. De wonderen maakten geen deel uit van zijn leer. 'Wonderen zijn mijn visitekaartje,' aldus de goeroe, die beweerde dat wonderen slechts een uiting van zijn goddelijke natuur zouden zijn en dat ze niet het resultaat waren van een ascese of meditatie verkregen siddhi (wonderbaarlijk vermogen).[19] Volgens critici waren de "materialisaties" echter op zijn best goocheltrucs.

Volgens toegewijden produceerde Sai Baba ook voor volgelingen in de ashram regelmatig as en geschenken, met name ringen, medaillons en horloges, die hij beweerde te hebben gematerialiseerd. Naast dit materialiseren van vibhuti voor zijn bezoekende devotees zijn er over de hele wereld aan devotees locaties bekend waar op onverklaarbare wijze permanent amrit (nectar), as of kumkum uit zijn afbeeldingen voortkomt.[20] Volgens critici ging het hierbij eveneens om trucs, en soms zelfs regelrecht bedrog.

Populariteit
Sathya Sai Baba had zowel in India als daarbuiten volgelingen. De voormalige Indiase president Dr. A. P. J.Abdul Kalam en voormalige minister-president Atal Bihari Vajpayee[21][22] hebben Sai Baba in zijn ashram in Puttaparthi bezocht ter gelegenheid van diens verjaardag. De voormalige minister-president Atal Bihari Vajpayee geldt een uitgesproken volgeling van Sai Baba en ondertekende ooit zelfs een open brief ter verdediging van Sai Baba. Buiten India zouden onder andere Goldie Hawn en Isaac Tigrett (oprichter van de horeca-keten Hard Rock Cafe) tot zijn volgelingen behoren.

Sinds 2000 nam het aantal westerse volgelingen, met name in Nederland en Scandinavië, sprongsgewijs af na negatieve publiciteit rond de persoon van de goeroe.

Sai Baba Centra
Over de hele wereld zijn er Satya Sai Baba Centra die zich primair bezighouden met zijn leringen en het zingen van bhajans (devotionele liederen). In Nederland zijn er in de meeste steden groepen en centra gevestigd die zich ook voornamelijk bezighouden met het bestuderen van de leringen van de grote godsdiensten en die van Sai Baba, het zingen van bhajans en het verrichten van onbaatzuchtig liefdadigheidswerk, seva genoemd. De activiteiten worden per centrum meestal één maal per week georganiseerd.

Overlijden
Toen een tijd na zijn dood zijn persoonlijke kamer werd geopend, bleek zich daarin 98 kg goud te bevinden, 307 kg zilver en Indiase roepies ter waarde van 1,79 miljoen Euro. [23]De Sathya Sai Central Trust zal deze gelden beheren.

Kritische notities
Satya Sai Baba was omstreden.[24] Kritiekpunten waren onder meer:

Claims van alwetendheid en almacht worden in een studie van de Canadese scepticus Dale Beyerstein sterk betwijfeld.
Verrichten van wonderen door middel van goocheltrucs; al meer dan dertig jaar verkondigd door de Indiase scepticus Basava Premanand.
Sinds het jaar 2000 vormden ongewenste seksuele intimiteiten het belangrijkste kritiekpunt; daarbij ging het met name om beschuldigingen van intimiteiten met jonge mannelijke volgelingen en studenten van door Sai Baba geleide scholen. Dergelijke beschuldigingen werden ook al eerder, in 1976, door de Amerikaan Tal Brooke geuit in zijn boek Avatar of the Night. Ze werden in 1992 herhaald in een artikel in de HP/De Tijd (De Wonderdoener; 31/1/1992 pp. 46–50).
In de jaren negentig woedden er heftige debatten over Sathya Sai Baba in de Nederlandse media, met name in de Volkskrant, naar aanleiding van columns van dr. Piet Vroon, die tamelijk positief begonnen maar allengs steeds kritischer werden. Vroon deed ook kritisch verslag van een reis die hij op verzoek van de IKON naar de Sai Baba's ashram had gemaakt.[25]
Kritische artikelen verschenen in Nederland verder in het dagblad Trouw (6 september 2000), op de site van Skepsis en in het New Age tijdschrift Spiegelbeeld. Een artikel door de journalist Sacha Kester dat onder de titel "Ticket naar Nirvana" verscheen in de Volkskrant van 7 januari 2003, beschreef Sathya Sai Baba als een goed voorbeeld van een oplichter in de gedaante van een goeroe. De Deense staatstelevisie Danmarks Radio maakte een uiterst kritische documentaire onder de titel "Seduced by Sai Baba". En ook de BBC liet zich, met een eigen documentaire, niet onbetuigd. Deze is onder andere uitgezonden door BBC World Service. Op 4 december 2000 meldde het tijdschrift India Today in een voorpagina-artikel getiteld "A God Accused" dat "...controversy could well be Sai Baba's middle name. He has been dogged by various kinds of allegations in the past, though none of them have ever been proven."

Er bestaan een een verzameling getuigenissen die erop lijken te wijzen dat hij zich plotseling kan veranderen in een vrouw. Mogelijk houdt dit verband met Sai Baba's claim een reïncarnatie te zijn van zowel Shiva (mannelijk aspect) als Shakti (vrouwelijk aspect).

Sommige voormalige volgelingen beschuldigden Sai Baba van het aanranden en misbruiken van jongens en jonge mannen. Volgens verschillende critici zijn de getuigenissen en de vele geruchten omtrent seksueel misbruik nooit onderzocht. Bovendien ontstond er internationaal en ook in Nederland een netwerk van kritische voormalige volgelingen die de publiciteit zochten om andere
n te waarschuwen voor wat zij ervoeren als misdaden en bedrog.
Gast

bosekondre

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #28 Gepost op: 20 april 2014, 17:15 »
Cyrill Daal

Cyrill Richard Duncan Daal (29 mei 1936 - Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaams vakbondsbestuurder. Hij was een van de vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse die tijdens de Decembermoorden werden omgebracht.

Daal begon als vakbondsbestuurder bij de OGEM en werd vervolgens secretaris van de Moederbond; de grootste vakbond van Suriname. Op 30 oktober 1972 werd hij gekozen tot voorzitter.

De bond verzette zich in 1982 onder zijn voorzitterschap fel tegen de revolutie van Desi Bouterse. Toen Bouterse op 30 oktober van dat jaar Maurice Bishop ontving, de leider van Grenada, riep Daal een staking uit. Het vliegtuig van Bishop moest in het donker landen en het diner dat Bouterse voor zijn gast had laten organiseren verliep bij kaarslicht, omdat het elektriciteitsbedrijf staakte.

 De volgende dag vonden twee massabijeenkomsten plaats; een van de militairen en een van de Moederbond. De militairen hadden gezorgd voor gratis openbaar vervoer, opdat hun bijeenkomst - met Bishop als eregast - door veel mensen zou worden bezocht.

Dit gratis openbaar vervoer werd echter door de aanhangers van de Moederbond gebruikt om massaal de bijeenkomst van hun bond te bezoeken. De vakbondsbijeenkomst trok tien maal zoveel mensen als de meeting van de militairen. Bishop was woedend en vond Bouterse veel te soft. Bouterse voelde zich door Daal tegenover Bishop in zijn hemd gezet en zou in het openbaar hebben gezworen de vernedering "contant" te zullen terugbetalen.

In de weken die volgden probeerde Bouterses tweede man, Roy Horb, nog een overeenkomst te sluiten met Daal en André Haakmat. Maar in de middag van 8 december werd Daal opgepakt en naar Fort Zeelandia gebracht, waar al meer tegenstanders van het regime vastzaten.

 Daal werd met Surendre Rambocus, Jiwansingh Sheombar, Jozef Slagveer en André Kamperveen naar de kamer van Bouterse gebracht. Hij zou daar voor Bouterse op zijn knieën zijn gevallen om te smeken voor zijn leven, en zou vervolgens door Bouterse eigenhandig zijn gecastreerd omdat Bouterse al dat gesmeek niet mannelijk vond. Daarna zou hij net als de andere slachtoffers van de Decembermoorden doorzeefd zijn met tientallen kogels. Volgens ooggetuigenverslagen was hij ook over zijn hele lichaam mishandeld en vertoonde zijn gezicht fysieke littekens van uitgedrukte sigarettenpeuken.

Op 23 maart 2012 verklaarde Ruben Rozendaal, een van de 25 verdachten in het Acht December strafproces, onder ede, tijdens een zitting van het Acht December proces, dat Bouterse persoonlijk Daal en Surendre Rambocus had doodgeschoten.

Daal ligt begraven in het midden van de begraafplaats Annetta's Hof te Paramaribo. De Moederbond heeft op het graf een groot grafmonument laten plaatsen. Voor het gebouw van de Moederbond staat een standbeeld van Daal. Pogingen van de vakbond om een straat of een deel van een straat te laten vernoemen naar Daal hebben nog geen resultaat gehad.
Gast

Prodo misie

bewerk
Re: Biografie
« Reactie #29 Gepost op: 21 april 2014, 13:41 »
Fontella Bass

Fontella Bass (3 juli 1940 - 26 december 2012) was een Amerikaanse R & B soul zanger best bekend voor haar 1965 hit, "

Het vroege leven
Fontella Bass werd geboren in St. Louis , Missouri , de dochter van gospel zangeres Martha Bass (een lid van de Clara Ward Singers .) [ 1 ] Op een jonge leeftijd, Fontella blijk van muzikaal talent - op vijf jaar oud was ze het verstrekken van de pianobegeleiding voor het zingen van haar grootmoeder op begrafenisdiensten, werd ze zingen in het koor van haar kerk op zes jaar oud en tegen de tijd dat ze negen was ze haar moeder vergezellen op tournees door het Amerikaanse zuiden en zuidwesten. [ 1 ]

Bas bleef touren met haar moeder tot de leeftijd van zestien jaar. Als tiener werd Bass aangetrokken door meer wereldlijke muziek. Ze begon te zingen R & B- nummers op lokaal wedstrijden en beurzen tijdens het bijwonen van Soldan High School waar ze afstudeerde in 1958. [ 2 ] Op zeventien, begon ze haar professionele carrière werken bij de Showboat Club in de buurt Chain of Rocks, Missouri . In 1961 deed ze auditie op een durven voor de Leon Claxton carnaval-show en werd ingehuurd om piano te spelen en te zingen in het refrein voor twee weken, het maken van $ 175 per week voor de twee weken was het in de stad. Ze wilde gaan op tournee met Claxton maar haar moeder weigerde en volgens Bass "... ze letterlijk sleepte me uit de trein". Het was tijdens deze korte periode bij Claxton dat ze werd gehoord door zanger Little Milton en zijn bandleider Oliver Sain die haar ingehuurd om een back Little Milton op piano voor concerten en opnames. [ 1 ]

Bass oorspronkelijk alleen piano speelde met de band, maar een nacht Milton kwam niet opdagen op tijd dus Sain vroeg haar om te zingen en ze werd al snel gezien haar eigen prominente vocale plek in de show. Milton en Sain uiteindelijk opgesplitst en Bas ging met Sain; hij ook aangeworven mannelijke zanger Bobby McClure en de groep werd bekend als "The Oliver Sain Soul Revue met Fontella en Bobby McClure".

Met de steun van Bob Lyons, de manager van St. Louis station KATZ , Bas opgenomen een aantal nummers uitgebracht via Bobbin Records en geproduceerd door Ike Turner . Ze zag geen opmerkelijk succes buiten haar woonplaats. Het was ook tijdens deze periode ontmoette ze en vervolgens trouwde met de bekende jazz-trompettist Lester Bowie

Opnamecarrière
Twee jaar later stoppen ze de Milton band en verhuisde naar Chicago na een geschil met Oliver Sain. Ze auditie voor Chess Records , die onmiddellijk tekende haar als artiest. Haar eerste werken met het label waren verschillende duetten met Bobby McClure , die ook was ondertekend om het label. Uitgebracht in het begin van 1965, hun opname "niet verknoeien a Good Thing" (gecrediteerd aan Oliver Sain) gevonden onmiddellijk succes, het bereiken van de top vijf bij R & B radio en een piek op # 33 op pop. In 1979 werd het lied gedekt door Ry Cooder met Chaka Khan op Cooder's album Bop 'Til You Drop .

Bas en McClure volgden hun vroege succes met "Je zult me missen (als ik weg ben)" die zomer, een lied dat milde succes gehad, het bereiken van de Top 30 op de R & B chart, maar het maakte geen significante indruk op de pop grafiek. Na een korte rondleiding, Bass terug naar de studio. Het resultaat was een originele compositie met een agressieve ritmesectie; steun muzikanten op het spoor opgenomen drummer Maurice White (later de leider van Earth, Wind & Fire ), bassist Louis Satterfield en tenorsaxofonist Gene Barge , met de jonge Minnie Riperton onder de achtergrond zangers. Het lied, " Rescue Me ", schoot omhoog in de hitlijsten in de herfst en winter van 1965. Na een maand-lange termijn aan de top van de R & B charts, het nummer bereikte # 4 op de Amerikaanse hitlijsten en # 11 in de UK , en gaf Schaken zijn eerste miljoen verkochte single sinds Chuck Berry een decennium eerder. Het verkocht meer dan een miljoen exemplaren, en werd bekroond met een gouden plaat . [ 3 ]

Bas volgde met "Recovery", die wel redelijk goed, met een piek op # 13 (R & B) en # 37 (pop) in het begin van 1966. In hetzelfde jaar bracht nog twee R & B raakt, "Ik kan niet rusten" (ondersteund met "I Surrender) "en" je weet nooit. " Haar enige album met Chess Records , The New Look , verkocht redelijk goed, maar Bass werd al snel gedesillusioneerd met Schaken en besloten om het label te verlaten na slechts twee jaar, in 1967. Bass beweerde dat, hoewel de bijgeschreven co-schrijvers Carl Smith en Raynard mijnwerker, en producer Billy Davis , had haar verzekerd dat haar bijdrage aan co-schrijven van de teksten van "Rescue Me" erkend zou worden, werd dit nooit gedaan. [ 4 ]

"Ik had de eerste miljoen verkoper voor Schaken sinds Chuck Berry ongeveer 10 jaar voor. Werd er niet rijden hoog voor hen, maar toen het tijd werd om mijn eerste royalty cheque incasseren, ik keek ernaar, zag hoe klein het was, verscheurde het en gooide het terug over de balie. " [ 1 ]
Bass eiste een betere royalty rate en artistieke controle; Ze benaderde haar toenmalige manager Billy Davis over het beveiligen van haar schrijven krediet op het nummer, maar kreeg te horen geen zorgen over te maken. Toen de plaat uitkwam en haar naam was nog niet op het werd haar verteld dat het zou zijn op de juridische documenten, maar dit is nooit gebeurd. Ze bleef ageren over de zaak voor een paar jaar, maar herinnerde zich later: ". Eigenlijk side-stapte ik in de business omdat ik een reputatie van een onruststoker" [ 1 ]

Vermoeiend van de mainstream muziek scene, zij en echtgenoot Lester Bowie Amerika vertrokken en verhuisde naar Parijs in 1969, waar ze nam twee albums met het Art Ensemble of Chicago - Art Ensemble of Chicago met Fontella Bass en Les Stances een Sophie (beide 1970). De laatste was de soundtrack van de Franse film met dezelfde titel. Bass's zang, ondersteund door de krachtige, pulserende druk op de band heeft toegestaan ​​de "Theme De Jojo" naar een ondergrondse cult klassieker sindsdien blijven. [ nodig citaat ] Zij verscheen ook op Bowie's The Great Pretender (1981) en alle magie ( 1982).

Zelfs met het succes van "Rescue Me" het was vele jaren en veel geschillen voor Bass zou worden gecrediteerd met haar aandeel in de songwriting en de royalty's. In 1993 aangeklaagd Bass American Express en Ogilvy & Mather voor het ongeoorloofd gebruik van het lied in een commercial voor de creditcard reus. [ 1 ]

Later carrière en de dood
De komende jaren vinden bas in een aantal verschillende labels, maar zag geen opmerkelijke successen. Na haar tweede album, gratis , flopte in 1972, Bass teruggetrokken uit de muziek en geconcentreerd op het verhogen van een gezin (ze heeft vier kinderen met Bowie). [ 1 ] Ze keerde terug af en toe, wordt gekenmerkt als een achtergrond zangeres bij diverse opnames, waaronder die van Bowie. In 1990 nam ze een gospel album met haar moeder en broer David Peaston, genaamd Beloften: A Family Portrait of Faith en ondernam een val tour van de Amerikaanse westkust, genaamd "Juke Joints en Jubilee", die zowel traditionele gospel en blues artiesten kenmerkte . Tijdens de jaren 1990 presenteerde ze een kortstondige Chicago radio talkshow, vrijgegeven diverse gospel records op onafhankelijke labels; door oude vriend Hamiet Bluiett , werd ze uitgenodigd om drie sporen uit te voeren op het World Saxophone Quartet album Breath of Life .

De originele versie van "Rescue Me" werd gebruikt in een tv-reclame campagne van American Express: Fontella Bass heeft verklaard dat zij op een laag punt in haar leven toen op Nieuwjaarsdag 1990 is zij verbaasd om haar eigen stem zingen "Rescue horen was Me "op de American Express televisie advertentie. De ervaring gaf Bas de inspiratie om haar leven op orde: het haar ook gemotiveerd om queries te maken over de commerciële gebruik van haar opname van "Rescue Me" met als uiteindelijk resultaat een schikking 1993 met American Express en haar reclamebureau toekennen Bass $ 50.000 plus punitive damages.

Zoals veel kunstenaars van haar tijd, Bas kende een opleving van de belangstelling. Zij werd gekenmerkt op de PBS Special en bijbehorende DVD, Soul Celebration. Soul Spectaculaire live opgenomen bij Heinz Hall in Pittsburgh, PA, november 2001. Haar stem kan op twee nummers op te horen The Cinematic Orchestra 's 2002 album Every Day , en nog eens twee nummers op hun 2007 album Ma Fleur .

Bas kreeg een ster op de St. Louis Walk of Fame in de Loop mei 2000. [ 5 ] Ze was de oudere zus van de R & B zanger David Peaston . [ 6 ]

Haar gezondheid begon niet na een reeks van slagen te beginnen in 2005 Op 26 december 2012, stierf zij op een St. Louis hospice aan complicaties van een. hartaanval eerder in de maand december 2012 heeft geleden; ze was 72. [ 7 ]