In memory of in Luchtig | Phone Talk
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

In memory of

  • 30 reactie(s)
  • 11683 x bekeken
  • 30 reactie(s) 11683 x bekeken
Gast

bosekondre

bewerk
Re: In memory of
« Reactie #30 Gepost op: 28 februari 2016, 14:07 »
Odi,

Wan Pipel

Regie   Pim de la Parra
Producent   Wim Verstappen
Scenario   Rudi F. Kross
Pim de la Parra
Muziek   Hugo van Ams
Première   17 augustus 1976
Genre   Drama
Komedie
Speelduur   96 min
Taal   Nederlands
Hindi
Creools
Land   Suriname



Portaal  Portaalicoon     Film
Wan Pipel is een Surinaams-Nederlandse speelfilm uit 1976 van de Surinaams-Nederlandse filmregisseur Pim de la Parra. Het scenario is van Rudi Kross en Albert Helman. De hoofdrollen worden vertolkt door Borger Breeveld, Willeke van Ammelrooy en Diana Gangaram Panday. Het camerawerk is van Marc Felperlaan.

Wan Pipel, geproduceerd door Wim Verstappen, was de eerste speelfilm van Suriname na de onafhankelijkheid. De begroting werd ver overschreden en de verwachte bezoekersaantallen werden bij lange na niet gehaald. De ruzie die als gevolg hiervan tussen 'Pim en Wim' ontstond, betekende het einde voor Scorpio Films.

Wan Pipel is in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum uitgebracht op dvd.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
De creoolse Surinamer Roy die in Nederland studeert, wordt per telegram teruggeroepen naar Suriname omdat zijn moeder op sterven ligt.

 Zijn Nederlandse vriendin Karina (Willeke van Ammelrooy) leent hem geld voor een vliegticket. Eenmaal terug in Suriname begint Roy een verhouding met het Hindoestaanse meisje Rubia.

 Hij komt erachter hoe slecht hij zijn eigen land kent, en wil niet meer terug naar Nederland om zijn studie af te maken, zelfs niet als Karina vanuit Nederland overkomt om hem op te halen. Zijn leven ligt in Suriname, vindt hij, en hij meent dat het zijn taak is om het land te helpen opbouwen.

Ontvangst in Suriname

In die tijd liepen de spanningen tussen Creolen en Hindoestanen hoog op. Gemengde koppels zoals in de film waren controversieel. Bij het overlijden van de hoofdrolspeelster Diana Gangaram Panda in 2016 zijn de reacties nog steeds verdeeld. Zelf was ze trots dat deze film de weg heeft vrijgemaakt voor gemengde koppels. [1]

Acteur   Personage

Borger Breeveld   Roy
Willeke van Ammelrooy   Karina
Diana Gangaram Panday   Rubia

De Surinaamse Staatsomroep SRS vertoont elk jaar op Onafhankelijkheidsdag de film op televisie.


DIANA GANGARAM PANDAY OVERLEDEN
17/02/2016 10:30 - Van onze redactie
Diana Gangaram Panday overleden

PARAMARIBO - Diana Gangaram Panday, die de hoofdrol Rubia vertolkte in de Surinaamse filmklassieker Wan Pipel, is dinsdagavond overleden in het Academisch Ziekenhuis. Dit bevestigen familieleden van Gangaram Panday aan de Ware Tijd.

Gangaram Panday lag al enige tijd in het ziekenhuis voor verpleging. Ze wordt woensdagmiddag in besloten kring gecremeerd in het crematorium aan de dr. Sophie Redmondstraat. Gangaram Panday is 67 jaar geworden.



Lees meer: Diana Gangaram Panday overleden







R,I.P.


« Laatst bewerkt op: 28 februari 2016, 14:11 door bosekondre »