Toon bijdragen - zara
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

Toon bijdragen

Berichten | * Topics | Bijlagen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Topics - zara

Pagina's: [1]
1
Winti | Algemene vragen / Ghana misie, presentatie op zo 14 dec 2014
« Gepost op: 11 december 2014, 03:29 »
Odi odi,

Net las ik via Facebook dat er door Basi R.M en andere een presentatie gegeven wordt ivm de Ghana misie. Aangezien het ook hier op CC nogal wat discussie heeft los gemaakt, wil ik de link naar de aankondiging met jullie delen.

De presentatie is in Su op zo 14 dec 2014, en de mogelijk is er tot het stellen van vragen. Helaas zal ik zelf niet aanwezig zijn, dus ben erg benieuwd naar de verhalen.

Zara


2
Winti | Algemene vragen / Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Gepost op: 22 oktober 2014, 00:46 »
Odi odi

Ik post niet vaak maar lees en leer al geruime tijd met veel plezier op C.C mee. Aangezien ik al lange tijd met vraagtekens zit en hierover graag andere meningen en/of inzichten wil weten.

Waar vallen wij als kinderen onder: is het de berewinti van moeders of vaderskant of van beide kanten.
Ik kom hier namelijk op doordat we van onze bigisma's hebben geleerd te bidden naar beide kanten: den berewinti fu mama sé so srefi fu dada sé. En omdat er Regelmatig wordt beweerd dat er iemand de berewinti van vaderskant heeft geërfd. Maar kan dit eigenlijk wel?

Is het zo dat we onder beide vallen? Maar dan zouden we onder een willekeur van berewinti's en hun trefu's vallen, want mijn ouders komen ook uit twee ouders enz.. enz... Het aantal berewinti's  zou dan op een gegeven een onoverzichtelijk hoeveelheid zijn die je zou kunnen erven.

Is het zo dat we enkel onder de moeder lijn vallen?
Maar dan kan ik nooit een berewinti erven van mijn vaderskant. Daar zit dan ook direct het pijnpunt, want dat zou betekenen dat er door velen in de veronderstelling geleefd wordt de asi te zijn van een berewinti fu dada sé, maar dit dus niet kan.  Een zoon zou in dit geval enkel een berewinti van zijn moeder kunnen erven maar hierna niet kunnen doorgeven aan zijn eigen kinderen.

Graag jullie inzichten hierover. Zelf ik vind het namelijk behoorlijk pijnlijk als ik verhalen hoor betreft een berewinti fu dada sé, zeker als dit van dichtbij gebeurd. En je zelf de theorie van de moederlijn volgt, gevoelsmatig een gevoel hebt dat het niet kan, maar je tegelijkertijd de ander niet voor leugenaar wilt uitmaken.
 
Ik ben mij ervan bewust dat ik hiermee een stelling en mogelijk een hele overtuiging van onze bigisma's ter discussie stel.

Zara

Pagina's: [1]