Toon bijdragen - NOTCHELLA
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

Toon bijdragen

Berichten | * Topics | Bijlagen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Topics - NOTCHELLA

Pagina's: [1]
1
Dromen | Topic / Mijn zus
« Gepost op: 29 augustus 2018, 16:04 »
Goedemiddag

Ik had laatst een droom die ik niet helemaal snap en ik hoop dat jullie me er mee verder kunnen helpen.

In mijn droom was ik met mijn moeder en twee jongere zusjes in een winkel naar iets aan het kijken en opeens kwam mijn oudste zus naar me toe in de winkel en ik vroeg haar geschrokken waarom ze me niet gemeld had dat ze in suriname was (ik woon in su)? Ze gaf daarop geen antwoord en ze zei me ik wil je wat vragen waarop ik zei ja vraag maar, toen zei ze ik wil je vragen waarom je niet naar die winti pré van oma bent gekomen? En ik antwoordde haar ik stond die dag op en had zo een gevoel van dat ik niet moest gaan en toen ben ik thuis gebleven. Toen zei ze ooh je hebt gemist meisje om kreeg wintie en ze begon allemaal dingen over iedereen die daar was te vertellen en toen kwam ze naar mij toe en begon over jou te praten, waarop ik mijn zis vroeg wat zei ze dan over mij? En mijn  zus antwoordde me toen ze sprak over een relatie van je, toen vroeg ik mijn zus over de relatie waar ik nu in ben? Toen zei mijn zus nee over je vorige relatie. Toen vroeg ik mijn zus wat zei ze dan? Toen antwoordde mijn zus dat mijn oma tegen haar had gezegd dat mijn zus mij moest waarschuwen omdat mijn ex (en in mijn droom noemde mijn zus een naam en die naam die ze noemde is echt de naam van mijn ex) toen ik met hem ging bezig met me was en nu het uit is nog steeds bezig met me is. Ik vroeg mijn zus wat bedoel je met bezig? Waarop mijn zus antwoordde tijdens jullie relatie probeerdde hij iets met je te doen en nu het uit is probeert hij het nog steeds dus yu moes da ai!! Toen vroeg ik mijn zus weet je het zeker dat oma zijj naam heeft gezegd en toen zei mijn zus ja 100% toen zei ik oke wacht ik ga dit effe aan mama zeggen, dus ik draaide me om om mijn moeder die torie tegen en toen ik me terug draaide naar mijn zus om verder met haar te praten was mijn zus weg en ik schrok ik wakker.

Ik hoop dat iemand hier op dit forum me kan mee helpen denken wat dit kan betekenen.

2
Dromen | Topic / Liedje
« Gepost op: 11 november 2015, 11:09 »
Goedemorgen beste culturu leden (bij mij is het nog ochtend)

Ik had een vraagje en misschien kan iemand me helpen met het beantwoorden van die vraag.
De laatste tijd wordt ik gewoon wakker omdat ik mezelf hoor zingen ik weet het klinkt raar
Ik kan me niet precies herinneren wat ik heb gedroomd maar ik weet wel dat ik liedjes heb gezongen
Een paar dagen geleden maakte mijn moeder mij geschrokken wakker omdat ik volgens haar keihard
Boesi djadja boesi djadja tata yaw e kong boesie djadja zong.
En vanochtend werdt ik wakker van mezelf omdat ik aisa mama, mama fu doti, mama tonesi, wi e bari wadjo zong

Zou iemand mij misschien kunnen uitleggen waarom dit met me gebeurd? Waarom ik die dromen niet kan onthouden, maar die liedjes die ik in mijn dromen hoor/luister wel kan onthouden? En waarom ik eigenlijk wakker wordt omdat ik mezelf die liedjes hoor zingen?

Want het vervelende is dat ik dan de hele dag met die liedjes in mijn hoofd blijf zitten en ik weet dat ik die tekst van die liedjes ken maar ik kan dan alleen de zinnen onthouden waarmee ik wakker ben geworden.
Ik weet dat het een beetje raar klinkt hoor maar ik zou het toch op prijs stellen als iemand hier mij zou kunnen uitleggen of dit een betekenis heeft.

Gran tangi alvast
Notchella

3
Winti | Algemene vragen / Iets slecht meegemaakt
« Gepost op: 16 september 2015, 23:52 »
Odi odi

Ik ga eerst een kleine inleiding geven zodat jullie mijn vraag een beetje beter begrijpen
ik hoop dat jullie het niet erg vinden.

Ik ben op 15 mei voor het eerst in mijn 31 jarige bestaan naar suriname gekomen
Ik was wel eerder van plan om naar su te komen maar er kwam altijd wel wat tussen wat ik toendertijd belangrijker vond
een paar dagen voor dat ik naar su zou vertrekken had ik mijn moeder gevraagd of ze met een pasfoto van mij naar een pae kon gaan om te vragen of hij kon kijken of er iets met me aan de hand was omdat ik al minimaal 5 jaar niet echt geluk in mijn leven had en ik kon er niet meer tegen. Ik had geen geluk in de liefde, school of werk. Ik was om de haverklap super depressief en er waren momenten dat ik alleen uit bed kwam om te baden en te eten.
 
Dus met mijn toestemming ging mijn moeder met mijn pasfoto naar die pae en hij zei meteen tegen haar wanneer komt ze? En hij zei dat het beter was dat ik zelf naar hem toe kwam zou dat hij persoonlijk die luku kon doen omdat iets zijn zicht  steeds belemmerde volgens hem leek het steeds alsof er een mist voor zijn ogen kwam. Mijn moeder zei hem toen nou toevallig komt ze op vrijdag en toen zei hij dan moet ze zaterdag in de ochtend meteen naar me toekomen.
Zo gezegd zo gedaan, dus op zaterdag ochtend kom ik aan bij die pae en hoe ik binnenloop begint hij meteen zijn hoofd tr schudden en te zeggen daarom kon ik dus niks zien. Hij zegt tegen mij neem plaatst, ik ging dus zitten en hij zegt we gaan meteen beginnen met die luku, en ik zeg oke is goed meneer, hij zegt ik zeg alleen maar wat ik zie en wat mij is doorgegeven, en wat jou beschermd wacht al 5 jaren om te praten, en hij begint dingen me te vertellen waar ik al 5 jaar mee stroggel en dat iemand iets met me heeft bewiest, die persoon had al het geluk van me afgepakt en iets voor me gestuurd. Toen hij dat zei begon ik te huilen, zwaar te ademen en ik kon niet stil blijven zitten, toen mijn moeder dat zag kwam ze meteen naar me toe om me te kalmeren maar ik duwde haar van me weg en keek heel boos naar haar en ik sprak in derde persoon ik zei mijn moeder, al 5 jaar vechten we voor haar, nooit heeft ze iets laten merken dat het niet goed met haar ging, laat haar nu huilen als ze wilt, en die pae vroeg me toen moet ik doorgaan ik zei ja, dus hij zei me ik kan je ook zeggen wie dit met je heeft gedaan maar weet je zeker dat je het wilt weten? Ik zei ja zegt u het maar en hij noemde de naam van een familielid en toen mijn reactie daarop was ik wist het wel.

Hij pakte toen mijn wijsvinger en een kleine shot glas waar hij water en florida water in deed en zei zo kan je zien of er werkelijk iets in je lichaam zit, hij zegt normaal als je water en florida water bij elkaar doet vermengt het zich nou ik kan jullie zeggen het vermengde zich niet hoor je kon duidelijk zien dat 1 deel water was en de bovenste deel florida water.
Toen zei hij me dat hij wat in mijn lichaam zit hij gaat weghalen door het uit mijn lichaam te zuigen. En dat het pijn zou doen maar dat ik me onder geen beding mocht bewegen. Ik ging dus liggen op mijn buik en hij begon mijn rug te masseren en hij maakte een sneetje met een scheermesje en begon te zuigen en na een tijdje hoorde ik iets vallen  in een schaaltje en hij zei dat ik klaar was en kon opstaan. Wat hij uit mijn rug had gezogen was zo vies en smerig en raar dat ik bijna weg wilde rennen. Die pae had gewoon 6 kleine steentjes uit mijn rug gezogen!!!

Hij zei me ook dat vanaf het moment dat hij die dingen uit mijn rug had gehaald die familielid het zou voelen
En zou weten dat ik hulp had gezocht. En hoe ik nu verder wil gaan? Ik zei tegen hem ik wil geen kwaad met kwaad vergelden en dat ik alleen maar hulp wil voor mezelf en me beter wil voelen en dat ik die persoon over wil laten voor god!
God zal wel met die persoon afrekenen!!

Ik weet dat het een super lange stuk tekst is geworden sorry daarvoor, maar mijn vraag is nu hoe die steentjes in mijn lichaam zijn gekomen? Zou het kunnen dat ik van die persoon heb gegeten of gedronken dat het op die manier in mijn lichaam is gekomen? En hoe ik me nu moet gedragen naar die persoon toe wanneer ik de persoon ooit een keertje tegen kom? Want het is geen verre familielid die ik makkelijk zou kunnen scotten of op haar plek zou kunnen zetten. Het is een bigi sma en mij is altijd geleerd om met respect om te gaan met bigi sma's? Ik worstel hier al een tijdje mee. En aangezien het bijna december is en ik weet dat die persoon naar suriname gaat komen en die persoon me gaar vragen of ik haar kom bezoeken hoe ik me het beste kan opstellen. Ik ken mezelf soms als ik iets zeg kan het hard en onbeschoft overkomen.
Zou het een goed idee zijn dat ik misschien een tapu laat maken zodat ik mezelf kan beschermen om te voorkomen dat het niet nog een keertje kan gebeuren?

Ik weet helaas niet hoe ik een foto moet toevoegen want dan zouden jullie kunnen zien wat die pae uit mijn rug had gezogen
Alvast bedankt dat jullie dit hebben willen lezen

Met vriendelijke groet
Notchella

4
Winti | Algemene vragen / Oso dresi's
« Gepost op: 12 september 2015, 15:36 »
Goedemorgen beste culturu leden

Ik heb een vraag voor jullie maar ik weet niet zeker
of ik het hier kan stellen. Indien het niet hier hoort kan mijn
vraag gerust verwijderd worden hoor no hard feelings😉

Mijn vraag aan jullie is of iemand misschien een oso dresi's tegeb blaasontsteking
weet? Want aangezien pillen slikken en notchella niet samen gaan ben ik opzoek
naar een andere oplossing 😄😄

Hopelijk kan iemand me helpen
Met vriendelijke groet
Notchella

5
Dromen | Topic / Vliegen
« Gepost op: 15 augustus 2015, 16:07 »
Goedemorgen

ik heb de afgelopen dagen steeds de zelfde soort droom gehad en waar ik niet uitkom
Ik hoop dat iemand me hier mee kan helpen.

Mijn droom begint zo: ik ben bij mijn zus thuis en we zijn ons aan het klaarmaken omdat we
plannen hebben om ergens naar toe te gaan, en ik ben als eerst klaar met mezelf klaarmaken
dus ik ga rustig zitten om op mijn zus te wachten, na 10 minuten wachten begin ik geïrriteerd te raken
want ze doet echt langzaam dus ik sta op van waar ik zit en loop naar haar slaapkamer en zeg haar dat ze moet
opschieten want anders komen we laat, haar antwoord waar maak je jezelf druk om we gaan toch met de auto ik rij wel wat harder geef me nog 5 minuutjes en ik zeg haar oke nog 5 minuten anders ga ik wel alleen hoor want je doet altijd zolang, zei antwoord met jaagas ik kom eraan. Nou na 10 minuten is ze eindelijk klaar en ze begint sorry te zeggen tegen me want ze ziet dat ik nu echt boos ben ze begint grapjes te maken ik zeg tegen haar is al goed laten we gewoon gaat. Nu stappen we in de auto en beginnen we te rijden en komen we in de file te staan en ik zeg tegen haar zie daarom wilde ik dus op tijd vertrekken zei antwoord met ohhhhww nu begrijp ik je, ik zeg tegen haar no spang blijf jij maar met je file ik ga wel vliegen, waarop zei antwoord waar heb jij het over? Ben je gek ofzo wat denk je wel niet? Denk je dat je een vogel bent? En ik zeg tegen haar je kan lachen wat je wilt, maar ik zal je bewijzen dat ik eerder daar ben dan jou! Ze maakt een pfffff geluidje en ik zeg tegen haar parkeer je auto op de vluchtstrook want ik heb een aanloop nodig omdat ik lang niet gevlogen heb. Ze begint me uit te lachen en parkeert de auto, ik stap uit en ik trek mijn schoenen uit en zet ze in mijn tas en geef mijn tas aan haar en zeg hou dit bij je. Ik neem een aanloop en ik strek mijn handen en beetje bij beetje ga ik hoger en mijn zus is zo verbaasd dat ze achterover valt, en ik begin te lachen en zeg tegen haar zie je wel dat ik niet jok? Ik zie je daar wel en ik vlieg weg.
 
En ik werdt gewoon wakker van mezelf omdat ik zo hard lachte. Ik woon sinds kort bij mijn moeder in Suriname en toen ik in nl woonde heb ik wel vaker dit soort dingen gedroomd en mijn zus kwam er ook altijd in voor, maar ik weet niet hoe het kwam maar op een of andere manier kreeg ik zulke dromen niet meer ik heb dit al bijna een jaar of 2 niet meer gedroomd
en de afgelopen anderhalve week zijn deze dromen weer begonnen. Ik hoop dat iemand me kan uitleggen wat het betekend

Alvast bedankt voor de moeite
Met vriendelijke groet
Notchella

6
Dromen | Topic / Droom van mijn zusje
« Gepost op: 06 juli 2015, 11:11 »
Mijn zusje die in nederland woont appte me net helemaal in paniek
Ze vertelde me net dat ze zo een verschikkelijke droom heeft gehad
En dat ze wakker was geschrokken met tranen in haar ogen.
Aangezien ik niet bepaald veel weet over dromen uitleggen en mij zusje nog redelijk
Jong is en bepaalde dingen niet snapt wil ik haar niet zomaar bang maken met de verkeerde interpretatie
Dus ik zou het op prijs stellen als iemand me het kan uitleggen zodat ik het weer door kan geven aan haar

haar droom ging over dat ze voor mijn vader aan het wegrennen was omdat hij haar hand eraf wilde zagen
En mijn vader schreeuwde haar toe: overal waar ik je zie vermoord ik je, dus toen ze dat hoorde begon ze nog
Harder te rennen en op een gegeven moment zag ze mij in de verte en ze begon te scheeuwen michelle michelle
Help me hij gaat me dood maken. Ze zei ook dat hoe hard ze ook rende ze niet bij mij in de buurt kon komen en dat het
Alsof ik haar niet hoorde roepen, en op een gegeven moment toen ze dacht van ai ik ben bij haar in de buurt en ze zich omdraaide om te kijken hoe ver mijn vader van haar verwijderd was zag ze dat hij vlak achter haar was en haar bijna te pakken had en toen schrok ze wakker met tranen in haar ogen van angst.

Ik hoop dat iemand me kan helpen met het uitleggen wat deze droom kan betekenen zodat ik het weer door kan geven aan haar en d'r kan verzekeren dat ze gewoon rustig en normaal kan gaan slapen en niet bang hoeft te zijn.

Alvast vriendelijk bedankt

7
Dromen | Topic / 2 dromen in twee dagen
« Gepost op: 01 februari 2012, 16:59 »
Droom 1

Ben thuis en wacht op een familielid van me, want die persoon zit een beetje in de problemen en wilt een kamer huren, we hebben een bepaalde tijd afgesproken maar die persoon is erg laat, en ik zit mijn nieren op te vreten omdat ik totaal niet van wachten hou, iets meer dan 1 uur na de afgesproken tijd komt mijn familie lid aan gelopen alsof er niks aan de hand is en ik vraag boos waarom die persoon zo laat is en of het iet effe gemeld kon worden, die persoon kijkt me aan met een blik alsof hij wilt zeggen dat het me geen moer aan gaat, ik haal geirriteerd mijn schouders op en vraag hem wil je die kamer nog of hoe zit het? die persoon kijkt me aan en zegt duh daarom ben ik toch hier. ik zeg beter begin je normaal te doen je bent al te laat en dan wil je ook nog stoer antwoorden ik doe iets voor jou ik wordt er niet beter van hoor, die persoon zegt sorry sorry ik antwoordt no spang en sta op om naar die kamer te lopen terwijl we naar de kamer lopen begin ik de standaard dingen uit te leggen ik wijs de kamer aan en zeg kijk no de persoon vindt het goed en ik zeg over geld hoeven we niet meer te praten want ik heb je al gezegt hoeveel ik er voor wil toch?  we lopen weer te rug naar de woonkamer en ik vraag die persoon wil je iets drinken? die persoon zegt nee bedankt ik zeg oke laten we het afronden dan kan je me die voorschot geven dan krijg je die sleutel, die persoon kijkt me aan en zegt ik heb geen geld, ik zeg wat? die persoon zegt je hoort me goed ik heb geen geld, ik vraag hem maar wat ben je komen doen dan? terwijl ik dat zeg voel ik dat ik super boos aan het worden ben. Die zegt ik wou alleen maar effe kijken of het me zou lukken om in je huis te komen want mensen hebben me gewaarschuwd dat jij er niet van houdt om mensen in jou huis te halen familie of geen familie maar nu ik eindelijk in je huis ben zie ik dat men zomaar zo over jou sprak zo geweldig ben je helemaal niet!!! ik voel dat ik echt op het kookpunt zit en zeg heel kalm en rustig oke oke yu kies mi zou je nu zo vriendelijk willen zijn om mijn huis te verlaten? even goede vrienden maar ga gewoon weg. die persoon kijkt me dood leuk aan en lacht me gewoon uit in mijn gezicht   en zingt voor me soso boto soso boto achter elkaar. nu is voor mij de maat vol en begin te schelden en te schelden terwijl ik zo aan het schelden ben pak ik die persoon bij zijn arm en sleur hem naar de deur en duw hem naar buiten, en zeg ga nu maar vertellen dat ik soso boto ben. die persoon schreeuwt terug no spang ik krijg je wel!
en toen schrok ik wakker

Droom 2

Mijn zus en nichtje vragen me om mee te gaan naar een feest, ik zeg oke ben wel down voor een feest ze zeggen maar je moet wel rood/wit dragen hoor! ik zeg no spang ik heb nog wel een jurkachtige koto die oma voor me gemaakt heeft een tijdje geleden die trek ik gewoon aan mijn zus en nichtje zeggen  ja dat is mooi maar je moet je hoofd wel binden ik zeg maakt niks uit was toch niet van plan om mijn haar te kammen, ik zeg wanneer is dat feest eigenlijk? hun zeggen het begint zo dus we komen eraan ik zeg oke ik wacht wel voor de deur. ik kom aangekleed en wel uit de kamer en opeens staan mijn zus en nichtje in de woonkamer en zeggen wou wat zie jij er mooi uit, ik draai lachend een rondje voor hun en zeg dan kom laten we weggaan ik wil niet te laat komen hoor dalijk is het druk en dan heb ik geen plek om te zitten, we gaan de deur uit ik loop voorop en mijn zus en nichtje achter me en ik hoor ze smoezelen en terwijl ik aan het lopen ben zeg ik hun kijk ik weet heus wel dat ik niet naar iemand feest ga ik weet heus wel dat jullie dit hebben gedaan voor mij, en maak je maar niet druk ik ben echt niet boos, jullie kunnen gewoon naast me komen lopen, mijn zus en nichtje halen opgelucht adem en komen naast me lopen we praten en lachen.

we hebben nu de bestemming bereikt en ik zie heel veel mensen die ik lang niet heb gezien en waar ik goed mee ben en ik begin gewoon te lachen en te huilen van blijschap, iedereen heeft rood wit aan. muziek begint te spelen en ik loop gewoon een rondje en praat een beetje met mijn vrienden en familie, ik hoor mijn zus zeggen notch kom met ons dansen no ik zeg wacht effe ik kom zo en ik loop naar achter wie zie ik daar zitten? de persoon die in mijn huis was gekomen om dingen te kijken die persoon die zogenaamd een kamer wou huren!!!

ik begin te schreeuwen wat doe jij hier? wie heeft jou uitgenodigd? je hebt je niet eens aan de kleding voorschriften gehouden donder op! de persoon begint me vies en vuil uit te schelden en leugens te schreeuwen! en staat op het punt om me aan te vliegen mijn mensen zien dat en komen om me heen staan ze vormen als het ware een kring om me heen zodat die persoon niet in mijn buurt kan komen, ik zeg tegen hun dat ze moeten schuiven want dit is al de 2de keer dat die persoon deze rotzooi met me maakt maar vandaag is vandaag dit wordt nu opgelost en dan zullen we verder dansen ze vragen me weet je het zeker? ik zeg no spang wat gaat hij kunnen doen? jullie zijn met me toch, ze maken een ruimte voor me zodat ik naar voren kan lopen ik draai me nog effe om en lach naar mijn zus en zeg no spang maak je niet druk, die persoon begint weer te schelden ik zie dat mijn zus geschrokken kijkt dus ik draai me weer snel om en zie dat die persoon vuurballen in mijn richting aan het gooien is!!!! en voordat het mij kan raken schrik ik wakker


lieve forumleden ik weet dat die twee dromen super lang zijn gelukkig heb ik ze op geschreven, ik wou ze al een tijdje geleden hier posten maar steeds kwam er weer wat tussen of ik vergat het, ik hoop dat jullie mij jullie mening hier over kunnen geven of een beetje advies zo dat ik weet wat ik moet of kan doen, misschien betekendt het niks hoor maar ook dat hoor ik graag

bosies nanga brasas
notchella

8
Winti | Algemene vragen / hallo
« Gepost op: 09 november 2011, 22:00 »
een hele goede avond lieve forum leden
misschien is dit een hele domme vraag die al duizend keer is gesteld
maar hoe moet ik een foto op het forum plaatsen
zou iemand mij kunnen helpen?

bosies nanga brasa's
Notchella

9
Winti | Algemene vragen / kaak op slot, spinnenweb, naam
« Gepost op: 27 september 2011, 13:17 »
goede middag forumleden hoe gaat het met jullie?

nou ik zit met een paar vraagjes en ik hoop dat jullie mij wat advies of jullie mening kunnen
of willen geven.


al een paar maanden heb ik last van dat mijn kaak op slot zit, soms is het zo erg dat ik niet eens kan
praten want mijn mond gaat maar een klein beetje open, en soms moet ik mijn mond heel wijd open maken
tot dat ik een klik hoor en dan is het niet meer op slot. volgens mijn oma moet ik dram smeren en dan gaat het wel over en volgens mijn schoonmoeder moet ik een papje maken van lemmetje, dram, en houtskool en moet ik het smeren op mijn kaak en dan het verbinden met een anisa, ze heeft er wel bij gezegd dat ik het moet doen savonds  maar dan mag ik niet meer naar buiten, als ik vraag waarom ik eigenlijk van de ene op de andere dag last heb van mijn kaak kunnen of willen ze mij geen antwoord geven, en als ik vraag waarom ik die sanie op mijn kaak moet smeren krijg ik als antwoord doe het nou maar, wel Notchella zo Notchella niet zijn als ze gewoon klakkeloos zou doen wat haar gezegd wordt, dus een dagje was ik bij oma op bezoek en ze vroeg me hoe gaat het met je kaak, ik dacht van als ik ga zeggen dat ik nog last heb dan ga ik weer een preek krijgen dus ik antwoord van het gaat een beetje beter hoor oma ik heb er niet echt meer zo een last van, maar ik keek niet naar haar want anders zou ze zien dat ik aan het jokken was dus ik keek heel aandachtig naar die beeldscherm van die computer, oma vraagt me nog een keer smeer je wel die dram op je kaak Hans (ze gebruikt mijn koosnaampje dus ik weet dat ze serieus is) mijn antwoord is dus oke ik gebruik het niet elke dag want niet altijd heb ik er last van, oke ik hoor oma weglopen en ik zucht van hehe eindelijk houdt ze er over op, Nee hoor ze is gewoon in der "kamertje" gegaan en is die dram gaan halen ze had waarschijnlijk stiekem die dop eraf gehaald en is achter me komen staan en opeens raakt ze me kaak aan en en ik voel nattigheid en opeens begint het te branden van mijn kin tot onder mijn rechteroor en ik spring op en schreeuw oma waarom doet u dat? oma antwoordt omdat je niet moet liegen tegen mij, ik zeg maar oma het brandt en het wordt dik, oma antwoord dat zie ik, ik vraag der waarom ik eigenlijk dram moet smeren? ze zegt omdat je soms wordt aangeraakt, ik vraag der met een bange stem oma door wie wordt ik dan aangeraakt? oma zegt maak je niet druk na ding kabra? en loopt weg zonder me antwoord te geven.

en ik heb ook heel erg vaak dat ik wanneer ik op straat loop spinneweb langs mijn gezicht, mijn armen of mijn nek voel gaan en ik voel het niet alleen in de avond maar ook gewoon overdag heeft

en als laatst ik heb heel vaak dat ik denk dat iemand me roept, soms hoor ik gewoon de stem van oma of mijn zus of mijn vader, mijn oma heeft me altijd gezegd dat wanneer ik het weer hoor ik geen antwoord moet geven, ze legt niet uit waarom niet maar uit automatisme zeg ik meestal ja en loop dan gewoon naar beneden, een keertje sliep ik bij mijn oma thuis en ik was alleen boven en ik lag op bed ik sliep al maar dan heel licht, en ik antwoordt geirrieteerd van jahaaaa wat is er? ik moet er wel bij vertellen dat ik die dag daar al de hele tijd last van had sinds in de middag maar afijn, ik antwoord geirrieteerd jaha wat is er, en ik hoor notchella kom effe ga iets halen voor me uit de schuur, ik zucht  en mompelend en klagend sta ik slaapdronken op en loop naar beneden, ik loop de trap af en in de gang trek ik nog slippers aan en loop door de woonkamer naar de tuin deur mijn oma zit toevallig aan de keukentafel met mijn vader en ik hoor haar zeggen wat gaat ze doen, mijn vader antwoordt weet ik veel ze doet al de hele dag zo raar, nu schreeuwt mijn oma stop haar maar ik had die schuifdeur al open gemaakt en ik voel een harde windvlaag en ik wordt gewoon met veel kracht naar achter geduwt ik geef een gil en val op de grond en voor mijn gevoel val ik in slaap, ik hoor mijn oma van heel ver nog zeggen snel maak die deur dicht, en wanneer ik wakker wordt lig ik op de bank en zeg tegen oma en mijn vader huh ik lag toch boven, ze antwoorden van je ging opeens naar buiten, ik zei van maar u riep me en zei dat ik iets voor u moest gaan pakken in de schuur? mijn oma zegt wie? ik? heb ik jou geroepen? ik zeg ja ik ben niet gek hoor! oma zegt ik heb jou helemaal niet geroepen en waarom zou ik je mama half 1 in de nacht naar de schuur sturen om iets te pakken?


nou beste forumleden zouden jullie misschien zo vriendelijk willen zijn om mij te helpen
en mij een advies of mening te geven?


veel brasa's
Notchella

10
Winti | Algemene vragen / Door schade en schande wordt men wijs
« Gepost op: 25 september 2011, 17:23 »
Goede middag lieve forum leden aller eerst wil ik iedereen op de forum een gezegende zondag toewensen

Zoals jullie wel gemerkt hebben zit ik al een paar dagen op mijn spraakstoel
Ik weet niet hoe dat komt hoor want normaal ben ik niet echt een prater
maja het zal wel aan het forum liggen  :wink2:  (positief bedoelt hoor)

Maja hier komt weer een torie wat ik heb meegemaakt

Laten we zeggen 2 jaar geleden gaf mijn moeders zusje een ala kondre prey
Nou ik zou mezelf niet zijn als ik daar niet opgewonden van werd want ik hou er nou eenmaal van
om me te kleden in culturu kleding afijn ik had afgesproken met mijn zus en mijn broertje dat we samen zouden gaan
mijn zus en ik waren aan het overleggen wat we zouden aantrekken, ik wist het al meteen ik ga gewoon in mijn oma (oma van vaderskant) der tassen duiken om 1 van haar koto's te dragen mijn zus is niet echt down met koto's dus zij zocht een mooie pangie uit met matching hoofddoek.

Oma was helemaal in der sas natuurlijk want der kleindochters dragen culturu klederdrachten afijn mijn zus bond haar hoofd gewoon normaal zoals je een sjaal bindt, maar ik wou het niet zo nee nee, ik wou het zoals het hoort, oke nu werden oma der ogen helemaal waterig (want oma lobi din sanie diesie) oke aangekleed nono vond oma dat we een beetje blauwsel moesten zetten want der kleindochters waren zo geweldig  mooi aangekleed  :mdr: afijn wij helemaal ready to go want ik wou helemaal niks missen want ik wou niks missen toch

Mijn zus ging alvast de auto halen, en mijn oma nam me effe aan een kant want ze wou me effe wat zeggen, ik had daar totaal geen zin in want dat feest zou om 5 uur beginnen en het was al 10 voor 5
Oma begon der preek dus met: Hans (vraag me niet hoe ze aan zo een koosnaampje komt hoor) Hans me begie yu na yu tanta prey yu e go, yu mag go presirie mo no go waka laflaf ding sma of waka tak ding sma sanie begie yu, pas op hans ik waarschuw je, mijn antwoord was tuurlijk ga ik dat niet doen oma ik pas wel op maar in mijn hoofd dacht ik van blablablabla wat duurt die preek lang zeg, gelukkig toeterde mijn zus op dat moment en kon ik de deur uit gaan.

Oke we waren aangekomen bij FC Bijlmer te laat naar tuurlijk, maar het was niet erg want mijn tante was er toch nog niet, wat bleek mijn tante was verlaat omdat die bigie sma die op der was gekomen een hele oude was, en in haar tijd hadden ze geen auto's dus het was een hele taktakie geworden om haar in die auto te krijgen en het laatste stukje wou ze echt niet meer in die auto blijven dus dat laatste stukje werd dus gelopen.

oke mijn tante komt aan in die zaal en die prey kan beginnen, wat was het toch gezellig wauw er waren niet te veel mensen echt alleen mensen die uitgenodigd waren jullie weten hoe het gaat mensen krijgen de wind van voren en van achter, sommige mensen rende naar buiten en ik genoot echt, maar dan nu komt het.

mijn oma heeft mij altijd geleerd als een vrouw menstrueert mag ze niet in de buurt van culturele dingen komen, dus niet naar prey's en andere zaken, want dan ben je niet rein ofzo, maar als je echt wilt gaan een stuk sarpoesie stof nemen op dat stukje stof moet je een kruis maken, ik weet niet meer of het met houtskool of wit krijt was die lap stof tussen je benen zetten en dan je onderbroek aantrekken, en vanzelfsprekend  draag je nog een korte broekje onder je kleren dat hoor gewoon, maar afijn we zijn lekker met zijn alle in een kring aan het dansen en gaat vanzelf naar die mensen kijken die wintie hebben, nu weet ik niet meer precies welk liedje ze aan het spelen waren ik weet wel dat die mensen begonnen te schreeuwen en de een na de ander kreeg wintie en je had natuurlijk een paar die niet echt wientie hadden je had een paar die droengoe mang wientie hadden, en daar moesten wij jongeren om lachen ik was helemaal mijn no go laf sma preek vergeten die ik van oma had gekregen

opeens sprong er een vrouw schreeuwen op van der stoel en ze begint wild te dansen en der pangie van der af te trekken enzo, terwijl ze dat doet valt er een blauwe lapje op de grond, ondertussen gaat de kring gewoon rustig verder en ik zie dat dat lapje stof van die vrouw is gevallen en ik wenk mijn nichtje en mijn zus omdat ze zeggen van kijk wat er met die vrouw gebeurd en eerlijk gezegd moest ik best wel lachen want ze danste echt heel erg wild en ze maakte echt lawaai, oke de kring gaat verder en ik ben nog steeds aan het lachen maar dan gebeurd het, ik kan geen stap meer verzetten, een been was gewoon normaal, maar mijn andere been werd eerst helemaal koud het begon bij mijn tenen en trok naar boven tot mijn knie en het bleef gewoon gebogen, van de schrik en de pijn begon ik gewoon te schreeuwen, een ieder draaide zich naar me om, mijn broertje die achter me stond liep gewoon weg uit bangheid en mijn zus begon me uit te lachen want ze dacht dat ik nep deed, tot overmaat van ramp kwam die camera man nog met zijn camera in mijn gezicht dus je ziet echt dat mijn been gebogen bleef en dat ik pijn had.

Mijn oom en oma (van moederskant), kwamen aangesneld met pimba, floridawater, een kalebas met weet ik veel wat erin, mijn zus zag dat ik niet nep deed, en wilde me naar het midden van de kring brengen, om te dansen, mijn oma en oom begonnen tegen me te praten en me dingen te vragen, maar omdat ik pijn had kon ik niet echt praten, onder tussen werden er oming dingen op mijn been gesmeerd maar niks mocht baten mijn been bleef gewoon zo, ondertussen was ik nu wel in staat om mijn oma en oom te stoppen, ik zei tegen hun ben gewoon Notchella, ik heb geen wientie mijn been wilt gewoon niet meer meewerken, die persoon die mijn tante bijstond kwam ook een kijkje nemen, ondertussen werd ik moe van al die aandacht en ben maar gaan zitten om een stoel, want de hele tijd hinkelen is ook niet echt prettig

nou dat was einde alakondre prey voor mij hoor die been torie van me begon tegen 8 uur savonds, en die prey was tegen 3 uur savonds afgelopen, nu moest ik alles meemaken vanuit een stoel wat niet echt leuk was,
oke feest afgelopen nu terug naar huis, ik kon nog steeds niet normaal lopen, thuis aangekomen wil ik stiekem en zachtjes naar boven lopen, want ik wil niet dat oma me hoort want ik had geen zin in weer een preek, mijn zus hielp me dus naar zachtjes naar boven, hielp me douchen, afdrogen, t-shirt aantrekken pangie ombinden en dan naar mijn kamer ik dacht in mijn hoofd van shit nu moet ik langs oma der kamer, ik sluip als een klein kind op handen en voeten naar als een klein kind naar boven

oke mijn sluip actie heeft geholpen oma heeft me niet gehoord ik ga zitten op mijn bed en ondertussen begint mijn been weer pijn te doen en te kloppen en die kou kruipt steeds meer naar boven opeens ging mijn kamerdeur open oma kwam mijn kamer binnen en begint gewoon torie met me te praten, ze vroeg hoe het feest was, en wie allemaal daar waren en of er nog bekende waren die zij ook kende enzo, ik zei die prey was echt gezellig enzo heb het echt leuk gehad, ik mijn hoofd dacht ik van iets klopt hier niet oma komt nooit zomaar in mijn kamer en torie met me praten, en ze zou al helemaal nooit zomaar vragen stellen over die prey omdat ze weet dat het van iemand van mijn moederkant was, dus op een gegeven moment zegt ze i sjie fa me baar yu nooit yu e arkie mi, waarom moet je altijd dingen door harde hand ondervinden voor dat je me gelooft, ik hoop dat je nu je les heb geleerd en zo ging ze nog een tijdje door, toen stond ze op ging ze naar der "kamertje" om iets te halen en ze liet me liggen en begon mijn been te masseren, en dingen te zeggen en ik luisterde niet eens meer want die been deed me gewoon verschrikkelijk veel pijn na een tijdje was ze klaar en ging ze naar beneden, en beetje bij beetje ging de pijn weg uit mijn been en kon ik het weer strekken en kon ik eindelijk proberen te slapen.
vanaf die dag nam ik me voor altijd te luisteren naar oma der waarschuwingen en adviezen

Door schade en schande wordt men wijs zeggen ze toch? en er wordt ook toch ook gezegd een ezel stoot zich zelf niet twee keer aan de zelfde steen? Nou dat klopt niet hoor. ik heb nog genoen verhalen over wat er allemaal met me is gebeurd deze torie is al lang genoeg en mijn arme billetjes worden helemaal hard van het zitten ahahhaha

ik hoop op een paar leuke en grappige feedsbacks

Veel  liefde volle Brasa's
Notchella


11
Winti | Algemene vragen / Vraagje
« Gepost op: 24 september 2011, 23:06 »
Goede Avond geliefde forum leden

ik zit met iets en ik hoop dat jullie me jullie advies of mening willen en kunnen geven

ik ben iemand ik hou niet van uitgaan of zomaar naar mensen hun feest gaan
ik hou van lekker thuis zitten opruimen (huishoudelijke taken) boeken lezen maar waar ik het meeste
van hou is koken en dingen bakken, ik kan bijna alles maken van een lekkere moksalesi tot een spange jagiemang soepoe( zo noemt mijn oma het maar ik roep het gewoon allakondre soep) van maizena koekjes tot bojo (als ik bojo maak gebruik ik verse casave en ik rasp het met de hand anders is het niet lekker) dit alles heb ik van mijn oma geleerd, ik ben de enigste van de 17 kleinkinderen die deze dingen gewoon echt leuk vindt om te doen, en ik doe dit graag.

nou was ik laatst bij mijn oma en ze vroeg me of ik der kon helpen met het maken van een bojo, een fiadu, en een broodtaart, mijn antwoord was oke ik toch niks beters te doen. Nu moeten jullie weten dat wanneer ik bezig ben in de keuken ik er niet van hou als mensen me in de weg staan of komen neuzen of proeven ik kan daar echt heel snel agressief van worden. Dus ik doe een schort om, ik pakte een hoofddoek om mijn hoofd te binden (dat hoort vindt ik) en ik begon met het maken van het deeg voor die fiadu, en ik zag dat mijn oma in de keuken kwam, ik wist dat ze me kwam controleren, en ik werd al een beetje wrevelig, en ik vroeg der een beetje grof wat is er? Oma keek me al een beetje vreemd aan, iets wat ze vaker doet heb ik opgemerkt maar afijn haar antwoord was niks hoor ik wou weten of je ook een beetje orgeade wou hebben? ik zei ja graag dank u, oke ik kreeg mijn orgeade ik drink het op en wil weer verder gaan met wat ik bezig was, ik draai me weer richting de tafel en begin dat deeg te maken, ik ben aan het kneden, en daar komt oma weer, toen begon ik weer boos te worden maar ik zei niks ik hield mijn mond. ik doe mijn ding in de keuken en ze blijft gewoon staan, eigenlijk liep oma gewoon in de weg, ik dacht in mezelf van Notchella hou je mond zeg der niks ik begon wel van die djemme geluiden te maken, om oma duidelijk te maken dat ik het vervelend vond dat ze me op mijn vingers aan het kijken was, oke ik doe mijn ding was net klaar met die fiadu regelen in die blik en nu komt het, ik ben boter aan het smelten in een pannetje ik draai me om die pak melk te pakken laat ze me schrikken, die melk valt op de grond.

Wel ik werd me toch een potje boos, ik ging nog net niet schelden, maar ik begon wel in het Surinaams tegen haar te praten, nu moeten jullie een paar dingen weten over mij, ik ben 27 jaar en ik ben in Nederland geboren en getogen, ik ben nog nooit in suriname geweest, dus mijn surinaams is niet echt denderend, en wij hebben geleerd tegen bigie sma's mag er geen Surinaams gesproken worden want dat is respectloos, wel ik sprak vloeiend Surinaams tegen der, ik sprak veel en ik sprak snel, mijn oma was geschrokken, ze zei meteen sorry dat was niet mijn bedoeling, maar ik ging maar door, ik bleef maar klagen en klagen, op een gegeven moment werd mijn oma boos en ze begon tegen me te schreeuwen en ze zei: Ey ey ey arki dja mi na wan bigi bigi oema mi ano wan tjieng nengre, mi abi wan mama nomo jerre saka mi safri, no kong plei no wan basi in mi oso so, a no a yuru fu a sani disie oke gwe, maar terwijl ze dat tegen me zei dacht ik echt van wacht effe heb ik net echt al die dingen tegen haar gezegt? ik kon het niet geloven

na 2 minuten stilte zei ik tegen haar sorry oma dat ik die dingen heb gezegd, en hoezo zegt u zulke dingen tegen me normaal had u me allang 2 baka ede klappen gegeven mik mi kies mi srefi

haar antwoord was: no spang gudu, ik sprak niet tegen jou, maak je maar niet druk je hoeft geen sorry te zeggen wat JIJ hebt niks fout gedaan, maar ze drukte die JIJ zo.

ik vroeg haar tegen wie sprak u dan want we zijn maar met zijn 2en in de keuken, toen zei ze van maak je niet druk het is niet de eerste keer dat je zo tegen me praat je doet het vaker en meestal zeg ik er niks van hoor maar nu moest ik het effe remmen, jij zelf hebt het niet door wanneer je het doet, mijn ogen werden zo groot ik was echt geschrokken,

ja ik weet het wat ik heb getypt is een heel erg lange intro en mijn vraag is heel kort
kan iemand me misschien uitleggen waarom mijn oma die JIJ zo drukte en voor wie ze het bedoelde? want we waren maar met zijn 2en in de keuken en waarom ik het zelf nooit door had dat ik op zo een manier tegen oma sprak?

ik wacht vol smart op jullie reactie's meningen en adviezen
veel liefde volle brasa's

Notchella12
Winti | Algemene vragen / Tattoeage
« Gepost op: 22 september 2011, 19:23 »
goede avond beste forum leden

ik zit met een vraagje, ik ben een jongedame van 27 jaar
ongeveer 2 weken geleden heb ik een tattoeage gezet (een koifish)is maar voor de helft af
nou ging ik vorige week bij mijn oma op bezoek want ik wou der mijn tattoeage laten zien
nou mijn oma werd me toch boos, ik was er best wel van geschrokken, ze zei me van waarom heb je dat gezet
en zomaar yu go dot yu skieng yu sabie dat yu sanie no mang nanga skieng atie en je gaat zien wat er gaat gebeuren
te yu go lolo tap stratie no kong kaar mi want mi no go jepie yu want mi baar yu oming lesie

nou moet ik jullie er wel bij vertellen dat dit niet mijn eerste tattoeage is hoor ik heb al 5 ik zet al tattoeage's sinds mijn 17de

mijn vraag is aan jullie: kan het zijn dat mijn oma gelijk heeft of wilt ze me alleen bang maken?
en als mijn skieng er niet tegen zou kunnen zou ik dat toch allang gemerkt hebben?
ik ben eigenlijk best wel bang nu om mijn tattoeage af te gaan maken?

zou iemand mij misschien kunnen helpen met het beantwoorden van mijn vraag?


met vriendelijke groetjes Notchella

13
Gedichten | Odo van de dag / betekenis van deze odo's?
« Gepost op: 10 maart 2011, 11:30 »
Mi na ganyaganya na tapu liba; te bigi skwala e kon na ondro mi,
bigi fisi e kon kibri


Wan asi di no kan tyari en eygi grasi di a mu' freyte, mu' sutu kiri


Sapatiyabon n'e gi strun, noso na fremusu tyari en kon poti


Mi prani yu neti leki wan stanfastibon, mamanten yu tron wakawakatitey


ik zou graag de betekenis van de bovenstaande odo's willen weten
ik hoop dat iemand mee kan helpen
 

14
Winti | Algemene vragen / wakker wordenmet een liedje in mijn hoofd
« Gepost op: 13 januari 2011, 21:56 »
twee weken geleden werdt ik wakker met een liedje in mijn hoofd
het ging zo: Boesie djadja boesie djadja
                    Tata yaw e kong boesie djadja

mijn eerste reactie was ik moet mijn oma bellen
dus ik belde mijn oma ik vertelde haar dat ik met dat in mijn hoofd wakker ben geworden
en mijn oma reactie hier op was sssssssttttt stop maar zeg niks meer ik weet al wat het is
zonder mij enig uitleg te verschaffen

kan iemand hier op het forum mij misschien uitleggen wat het betekend?
of moet ik het gewoon laten rusten? (iets wat heel moeilijk voor me is  :wink2:)

bij voor baat dank

Pagina's: [1]