Erven van een berewinti, mijn vraagtekens??? in Winti | Algemene vragen
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???

 • 5 reactie(s)
 • 3712 x bekeken
 • 5 reactie(s) 3712 x bekeken
*

Offline zara

 • *
 • 13
  • Bekijk profiel
bewerk
Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Gepost op: 22 oktober 2014, 00:46 »
Odi odi

Ik post niet vaak maar lees en leer al geruime tijd met veel plezier op C.C mee. Aangezien ik al lange tijd met vraagtekens zit en hierover graag andere meningen en/of inzichten wil weten.

Waar vallen wij als kinderen onder: is het de berewinti van moeders of vaderskant of van beide kanten.
Ik kom hier namelijk op doordat we van onze bigisma's hebben geleerd te bidden naar beide kanten: den berewinti fu mama sé so srefi fu dada sé. En omdat er Regelmatig wordt beweerd dat er iemand de berewinti van vaderskant heeft geërfd. Maar kan dit eigenlijk wel?

Is het zo dat we onder beide vallen? Maar dan zouden we onder een willekeur van berewinti's en hun trefu's vallen, want mijn ouders komen ook uit twee ouders enz.. enz... Het aantal berewinti's  zou dan op een gegeven een onoverzichtelijk hoeveelheid zijn die je zou kunnen erven.

Is het zo dat we enkel onder de moeder lijn vallen?
Maar dan kan ik nooit een berewinti erven van mijn vaderskant. Daar zit dan ook direct het pijnpunt, want dat zou betekenen dat er door velen in de veronderstelling geleefd wordt de asi te zijn van een berewinti fu dada sé, maar dit dus niet kan.  Een zoon zou in dit geval enkel een berewinti van zijn moeder kunnen erven maar hierna niet kunnen doorgeven aan zijn eigen kinderen.

Graag jullie inzichten hierover. Zelf ik vind het namelijk behoorlijk pijnlijk als ik verhalen hoor betreft een berewinti fu dada sé, zeker als dit van dichtbij gebeurd. En je zelf de theorie van de moederlijn volgt, gevoelsmatig een gevoel hebt dat het niet kan, maar je tegelijkertijd de ander niet voor leugenaar wilt uitmaken.
 
Ik ben mij ervan bewust dat ik hiermee een stelling en mogelijk een hele overtuiging van onze bigisma's ter discussie stel.

Zara


Wie vraagt, zal zich eerst moeten afvragen of er ook bereidheid is om het antwoord te dragen.


*

Offline zara

 • *
 • 13
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Reactie #1 Gepost op: 20 november 2014, 01:54 »
Is er niemand die hier iets over kan vertellen?

*

Offline Geen kenner

 • *****
 • 929
 • Mie na afoe cinsie
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Reactie #2 Gepost op: 20 november 2014, 12:44 »
Odie lispekie Zara,

Een kleine correctie wil ik aan brengen, niemand en dan niemand ERFT een konfo.
Een konfo (dus een Wintie, een Obia of een Kabra) kiest zelf waar die gaat in de bere)

Wintie e barie na ung tapu.

Ik kan als mens niet komen bepalen voor een Aisa wintie of een Apuku dat die op mijn dochter of kleindochter MOET overgaan als ik er niet meer ben.

Ik denk dat ook konfo's van jouw vaderskant op jou of de rest van de bere van jou kunnen overstappen.

Dat wij de beide kanten van de bere betrekken tijdens een begie of wat dan ook. Is om de band in het andere wereld te versterken, zodat er meer kracht in de begie tot uiting komt. Wat ook speelt is dat je met de begie naar moeders als vaders bere doet, geen 'uitsluiting' wilt doen. A culturu moeilijk, in de zin van als je drie obia's hebt en je gaat voor de ene alleen of je gaat voor twee en de derde voelt zich buiten gesloten dan kunnen problemen ontstaan. Denk maar aan de twee obia's die jij voortrekt zijn op pad en de derde zit gewoon thuis op zijn luie stoel. Er gebeurd iets, gaat die zeggen go suku peh ding wang de sang ye pepe pepe.
Met andere woorden Jaroesoe na wintie anga obia sabie datie moro wie libiesma.

Nogmaals het is een konfo die bepaald en niet andersom.

Graag verneem ik ook van de Kenners onder ons of dit klopt, want dan leer ik ook hier weer wat uit.

Lispekie odie

G.k.
*

Offline getyours

 • ******
 • 2212
  • Bekijk profiel
  • Tamare Sma Sani
bewerk
Re: Re: Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Reactie #3 Gepost op: 20 november 2014, 16:19 »
Lespeki odi,

Bere Winti volgt de moederlijn. 

Voorbeeld

Je vader en moeder hebben twee kinderen een jongen en een meisje.

Deze kinderen behoren tot de bere van hun moeder.

Als in dit geval de zoon kinderen krijgt, behoren deze tot de bere van de vrouw waarmee de zoon kinderen krijgt.

Als in dit geval de dochter kinderen krijgt behoren ze wel tot de bere van moeder en dus ook oma.

Bovenstaande sluit niet uit dat je bepaalde Konfo's van vaderkant kan hebben.

De bere van je vader zijn zij die voort zijn gekomen vanje vaders moeder.

Bere staat omstootelijk vast je kan immers maar door een vrouw gebaard worden. Je vader kan soms je vader zijn maar niet je verwekker.

Mvg
Tide mi na kotokoi boi ma'anga leri kisi sabi mo tron Dompo.
*

Offline zara

 • *
 • 13
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Reactie #4 Gepost op: 21 november 2014, 01:16 »
Odi geen kenner & getyours

Getyours, inderdaad de theorie die je aangeeft dat is degene die ik volg.
Nu zijn er in mijn omgeving die aangeven de ede te zijn van een berewinti.

Het feit dat de familie bijeen geroepen wordt vanwege een wasi voor een bere winti, waarbij de ede dus een 2de lijns manspersoon is, dus de zoon van mijn oom, terwijl het om een winti van mijn oma lijn is ( moeder van moeder)
Er zijn voldoende andere kandidaten aanwezig, dus het is niet dat dit de laatste mogelijkheid is voor deze berewinti, mocht dit al mogelijk zijn dat een berewinti als een losse winti overstapt.

Ik ( mij konfo lijkt het eerder) heb daar gevoelsmatig de neiging om te weigeren om te participeren. Ik heb daarover dromen gehad en heb deze ook aangegeven en dit werd vervolgens van tafel geswiept alsof ik onzin aan het praten was. Het gaat niet om de minste winti in dit geval, het zou gaan om een vodu die zich nog niet eerder geopenbaard had in deze en de vorige generatie.

Ik wil niet keihard zeggen dat het niet kan en dus impliceren dat er gelogen wordt over de bewering dat deze neef de ede is van een berewinti van oma, ik heb het in het midden gelaten en ervoor gekozen om aan te geven dat het voor mijn gevoel niet juist was en zeker de tijd nog niet rijp was om hier iets mee te doen. Verder dat ik hieraan vanwege mijn overtuiging niet deel kon nemen aan een wasi hieromtrent. ( iedereen zou nl een wasi nemen, maar dit terzijde). Daarbij heb ik overigens wel aangegeven dat ik ze alle kracht en wijsheid toewens. Maar een barst in de familie is helaas toch ontstaan en voor alle familie aangelegenheden is er voor mij geen uitnodiging meer gekomen.

Geen Kenner,
Dankje voor je reply, ik ben op de hoogte dat een winti en een kabra zelf zijn pad bepaald, het gaat in deze om de berewinti en dus wie tot dezelfde bere behoren. De theorie die je aanhaalt ken ik inderdaad, met uitzondering van de berewinti.
En zeker hoe mij konfo me terugroept en weerhoud hier aan deel te nemen, in mijn gevoel, doen, handelen en dromen. Wil ik op dit onderwerp meer inzicht krijgen van de personen die inzicht hebben ( jullie dus 😊)

Dus beide bedankt voor jullie reply, echter is het de omschrijving van de spagaat waar ik dus inzit😁

Lespekie odi,
Zara
Gast

sangoma

bewerk
Re: Erven van een berewinti, mijn vraagtekens???
« Reactie #5 Gepost op: 12 januari 2015, 15:40 »
beste Zara,

nadat ik je stelling heb gelezen, zijn er voor mij ook vragen waarmee ik allang mee rond liep, weer levendig geworden.
Ook ik heb soms de twijfels dat er hierdoor een scheef groei ontstaat, want binnen de religie is er een zekere mate van wetmatigheid waaraan de winti's gebonden zijn. Wij mensen hebben nogal de neiging om de religie zover aan te pasen dat het binnen ons straatje past en dan eraan toe te voegen, dat iedereen het op zijn manier doet.
Voor de kabra's is het niet mogelijk om buiten de bere te functioneren, want de kabra draagt de bloedlijn en kennis van de bere in zich. Een winti is een natuurkracht en heeft dus andere wetten als een kabra.

Om weer op je vraag terug te komen is mijn denkwijze dat een berewinti gelinieerd is aan de moederlijn de juiste, want anders zou er een willekeur ontstaan binnen één gezin. Rara welke geboden en trefu's hou ik aan.

mvg.

Sangoma

eens zal morgen vandaag, vandaag gisteren en gisteren een herinnering zijn.

Gerelateerde onderwerpen