Veel gestelde winti vragen over winti's: in Winti | Algemene vragen
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

Veel gestelde winti vragen over winti's:

 • 18 reactie(s)
 • 8428 x bekeken
 • 18 reactie(s) 8428 x bekeken
bewerk
Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Gepost op: 30 april 2008, 17:37 »
Een veel gestelde vraag gaat over de Apuku winti.

Waarom is het zo dat de Apuku er voor zorgt dat een vrouw geen man krijgt of zelf geen kinderen kan baren?
als een vrouw dus te horen krijgt dat ze in het bezit is van een man Apuku dan zal het dan zeker zo zijn dat er problemen zijn in huis indien zij een man heeft......

Het is zo dat waneer een vrouw een mannelijke Apuku bezit, deze geen andere man naast zich wilt. als de vrouw een man heeft, en de apuku  hem niet mag, krijg de man geen kans gemeenschap te hebben met zijn vrouw.hij kan er voor zorgen dat zo,n relatie tot een breuk komt. een man apuku kan een vrouw zien als zijn vrouw. zijn bezit. hij zorgt er dan ook voor dat de vrouw aan een baan komt en goed voor haar zorgt.

een man apuku kan jaloers zijn, daarom is het belangrijk dat indien men een man apuku bezit en dromen krijgt hierover.
men de juiste maatregel neemt voor  deze apuku. 

de man zal enlele spullen moeten kopen voor de apuku. zodat deze accepteerd dat de vrouw een man heeft en dat hij zijn plaats kent, waarvoor hij op aarde is om de mens te beschermen.

een doeman kan helpen dit tot een succes te brengen.


« Laatst bewerkt op: 29 mei 2008, 18:05 door Moderator »


Gast

ingi_uma

bewerk
Re: enkele veel gestelde winti vragen:
« Reactie #1 Gepost op: 07 mei 2008, 12:57 »
De Ampuku winti
De ampuku winti is een Afrikaanse winti. Het is een bos winti (boesi winti). In de rangorde van de winti religie behoort de ampuku tot één van de lagere winti's. Desondanks is de ampuku een zeer slimme winti. Hij is in staat alle andere winti's te immiteren. Iemand die geen echte  kenner van de winti religie is, kan gemakkelijk misleid worden door de ampuku winti. De ampuku kan zich voordoen als een Kromanti winti, een Adoemankama winti of één van de andere winti's, door zich alszodanig te openbaren. Maar een goede kenner doorziet direct de bepaalde eigenschappen die een ampuku eigen is. Dat kan hij niet camoufleren.
 
De ampuku staat in dienst van andere hogere winti's.  Alle opdrachten van de hogere winti's worden uitgevoerd door de ampuku. Als een winti iemand wil straffen, draagt hij de ampuku op deze straf uit te voeren. Vandaar dat de ampuku een zeer slechte naam heeft bij heel veel mensen. De slechte naam die hij heeft laat hem niet ongevoelig. Hij trekt het zich wel aan. Dat kan men in de liederen ter ere van ampuku winti horen. Het zijn meestal klaagliederen. "Mi na ampuku mi no habi neng". Betekenis;" ik ben ampuku, ik heb een slechte naam".
 
Ondanks dat alles,  heeft de ampuku winti toch zijn goede kanten. Als er iets niet in orde is, is het wel ampuku die dat als eerst kenbaar maakt. De ampuku verricht ook meestal het zware werk als werk verzet moet worden. Ampuku is dan één van de eerste die zich bereid verklaart om mee te helpen bij het oplossen van het probleem. De ampuku winti is ook een beetje wispelturig. Het ene moment is alles in orde, en binnen de kortste keren scheelt er wat aan Meester ampuku.
 
Onder de ampuku winti zijn er verschillende varianten ampuku's. De ampuku kan zich ook met een andere winti vereenzelvigen, bijvoorbeeld met de Adoemankama winti. Daardoor kan het een nog krachtiger winti worden. Het is al eerder vermeld dat de ampuku winti een harde werker is.  Hij zet zich in voor de persoon bij wie hij zich openbaart. Mensen met een ampuku winti kunnen een rijkelijk leven leiden als degene goed voor zijn ampuku zorgt. De ampuku voelt zich ook snel gepasseerd, en laat dat ook binnen de kortste keren weten. De ampuku is een mooie winti, maar heeft ook veel onderhoud nodig, wil men profijt van hebben. "Ik kan wel voor je zorgen en maken dat je niets tekort komt in het leven, maar dan moet je mij ook aandacht geven en met me pronken" dat is wat meester ampuku doorgeeft aan zijn "dragers".
 
Als een ampuku een vrouw begeleidt, ziet hij niet graag dat de vrouw een partner heeft. Soms kan dat heel veel problemen opleveren als ampuku hierdoor toornig wordt.  Zeer veel korte relaties waarin vele ruzies voorkomen, zijn het gevolg van ampuku's gekrenkte trots.   Wantrouwen in de relatie is één van de hoofdoorzaken. Als de vrouw een ampuku winti heeft, schijnt zij op de één of andere manier snel te weten wanneer haar partner vreemd gaat.   De ampuku winti is één van de grootste verklikkers binnen de relatie. De ampuku "vertelt"  alles en dan ook alles (middels dromen of visioenen) wat haar partner buitenshuis uitspookt. Mannen, heeft uw vrouw dus een ampuku winti, wees dan op uw hoede!
 
Iemand die een ampuku winti heeft dient deze te onderhouden door de favoriete sieraden van deze winti te bezitten. Heb je ze niet dan dien je ze aan te schaffen.
 
Tot de favorieten (goedoes) van de ampuku behoren:
De béré banti (buik band of buik ketting) met daaraan een sleutel, houwer of mes,
Een Alla kóndre ketting met een houwerhanger, ook de draité ketting of een combinatie met andere kettingsoorten zijn zeer intrek bij de ampuku.
Een gouden ring met zwarte steen,
Zilveren ring met rode steen 
Een voetketting valt ook onder de goedoes van ampuku.
Ook de bekende vriendschapsring hoort tot de favoriet van de ampuku.
 
Een ampuku watra (ampuku bad)  prepareert men meestal in een ketel(gietijzeren pot) en een ijzeren houwer komt er ook aan te pas.

Gast

saneke

bewerk
Re: enkele veel gestelde winti vragen:
« Reactie #2 Gepost op: 17 mei 2008, 21:43 »
Apuku na wang moeilijk sani ta tang yere. Ik heb ook zo een soort gelijke situatie mee gemaakt. Een jongen van toendertijd 12 jaar. Hij durfde niet percies te zeggen wat hij droomde, maar rende heel vaak de kamer gillend uit. Het enige dat hij los liet is dat hij een neger in zijn kamer ziet en verder niets. EAls hij wakker was wist hij niets meer. Ik ben geen bonoe, maar kan voor mezelf en fam. bepaalde dingen doen. Moeder liet me roepen en ik begon een gesprek met die arme vent. Hij liet toen ook niets los maar wilde wel geholpen worden. Ik ben er voor gaan zitten en begon samen met hem te bidden. alleen maar bidden. Heb een bijbel op zijn kamer gelegd, een glas water en die kaars moest hij aansteken als hij samen met zijn moeder zou bidden een week lang. Daarna heb ik mijn kalebas genomen en ben voor hem gaan staan. In de tussen tijd bleven de dromen komen. Ik heb gesproken en gebeden terwijl ik water gooide op de grond. Ben lang bezig geweest samen met zijn ouders. Bidden, bidden en nog eens bidden. Ai en toen heb ik een swiet watra gemaakt en heb hem gebaad. heb hem een to gegeven, een bier en pimba op zijn kamer en dacht klaar is kees. opgelost. hahaha. ja voor 3 maanden. We dachten echt het is klaar. In de tussen tijd heb ik gezien dat het een dogla is. apoekoe moksi kumatie. Hij probeerde hem steeds te verkrachten en omdat die jongen zich verzette, probeerde hij die jongen te vermoorden. Veels te zwaar voor mij. Ik kan goed bidden en praten.maar dit , nee,.......  bepaalde andere dingen kan ik doen en tot daar aan toe. Dit was mij te zwaar. Dus we moesten hoger op gaan. En ik heb toen een zekere kill laten kijken. Het zelfde wat ik had gezegd zei hij ook maar a watra en alle andere attributen wilde hij niet accepteren. Hij wilde ook een pai. Het was best wel ingewikkeld en wat het verergerde was dat ze steeds tegen me zeggen je kan het, waarom laat je mij roepen. Het gaat niet zo toch. Degene in wie je geloofd laat je in de steek, je vertrouwen wordt beschaamt en je laat het voor wat het is of niet. Om niet af te wijden, hebben we een klein feestje, muziek een paar gezellige mensen en we hebben die dogla geroepen. het heeft lang geduurt, maar toen hebben we hem verkocht en weer gezongen en gesproken. Weet je hoe lang we bezig waren en uit eindelijk zagen we een klein teken. iedereen blij. Hij gaf op alles antwoordt. Hadden nog wat werie, hebben die vent gebaadt en zijn pai gegeven. Het is een obia die gaat werken en gelukkig genoegen neemt met zijn pai en nog een paar jaar zal wachten. hij is nu rustig en doet weer zijn best op school.  Die pai is een djoekabangi, pangi wit blauw, een ei, pimba, bier. het staat in zijn kamer. Hij krijgt alleen boodschappen en heeft nu rust.
*

Offline NaSaDe

 • ****
 • 122
 • Te joe kar' mi na mi neng; dam' de!
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: enkele veel gestelde winti vragen:
« Reactie #3 Gepost op: 19 mei 2008, 14:07 »
Hallo Kromantie.


Hoe weet je als de apuku de man heeft geaccepteerd? Komt hij je zeggen of laten zien?
Want ik weet dat er vrouwen zijn die op de 1 of andere manier zelf nog niet aan hun vriend kunnen wennen en dan zeggen dat hun apuku hun vriend niet heeft geaccepteerd, ondanks hetgeen dat gedaan is.


 :)
Wie goed doet, goed ontmoet.
bewerk
Re: enkele veel gestelde winti vragen:
« Reactie #4 Gepost op: 19 mei 2008, 16:16 »
Odi,

Meestal is het zo dat er gauw wat spullen gehaald worden ,  een blaka birie  een apuku pangie  koko pimba , ring met een zwarte steen enz . standaard dingen die de man koopt voor  de vrouw met als hoop, dat alles weer goed gaat en lekker. Soms wordt het wel gedaan,(ook geaccepteerd) maar men zegt het moet uit het hart komen. . Dan kan het zijn dat de apuku het niet  heeft geaccepteerd. De apuku kan een hele ceremonie eisen. Men denkt gauw ik heb een pangie gekocht enz, dus het zit al goed. Niet altijd.

Een doeman die hier te werk zal gaan zal altijd kijken, dus een consult,  zodat hij weet met welke apuku  hij te maken heeft. En wat zijn eisen zijn. want die doeman zal optreden als een advocaat. Kan zijn dat die apuku die man helemaal niet mag, dan kan hij 10 kopen, maar de apuku schuift niet op. Dus moet er een doeman hier te werk gaan.

Die doeman zal dus vragen hoe en waarom,en dat alles zal hij doorgeven aan de man. Wat hij moet kopen en waarom en hoe hij het moet geven aan de apuku zodat deze ziet dat de man werkelijk dat doet om de vrouw tot zich te nemen.  Een apuku kan veel eisen. Kan een lapje stof zijn en al tevreden zijn, maar kan zelf zo ver gaan dat hij een pre verlangt..

Deze apuku geeft meestal via dromen aan dat hij het heeft geaccepteerd waneer hij ziet dat alles naar verloop is gegaan. Dus zoals hij het graag wilde hebben, zal hij niet meer dwars liggen.

Want ook de apuku weet dat de vrouw liefde van de man moet krijgen van wie ze houdt.
Want god zegt, ga en vermenigvuldig jezelf.

Dus de apuku weet dat waneer alles gedaan is en hij toch zou blijven storen. Zal er tijdens de conferentie die gehouden wordt hij gestraft kunnen worden, want zijn de winti,s die hem zullen aanspreken, de aisa en de andere goden zijn dan getuige geweest, van al het goede wat de doeman gedaan heeft. Dus komt het goed. En hij zal een droom brengen aan de persoon dan wel iemand zodat men weet dat het goed zit.
bewerk
Re: enkele veel gestelde winti vragen:
« Reactie #5 Gepost op: 19 mei 2008, 16:31 »
Dit komt ook vaak voor.

Een man en een vrouw wonen samen. Nooit kan de vrouw zwanger raken. Alles is goed bij de man en de vrouw . volgens de doktoren zouden ze allebei in staat moeten zijn een gezin te kunnen stichten . geen afwijkingen.

Als de vrouw en de man uit elkaar gaan,  en de vrouw een ander partner heeft,en in blijde verwachting raakt.
Deze man is dus geaccepteerd. En de man kan bij een andere vrouw gewoon kinderen verwekken.

Is wel vaker gebeurd.
Gast

Kopro

bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #6 Gepost op: 08 februari 2009, 02:04 »
Odi iedereen,

Vaak wordt er gesproken over de belevenissen van de vrouw met de man apuku. Zelden hoor of lees ik wat over de belevenissen van mannen met hun oema apuku of andere oema konfo's.!!!???

Nou, een aantal konfo's waar ik rekening moet houden als het om relaties gaat zijn de oema apuku (apuku-kantasi), oema fodu en  oema ingi. De ingi en fodu laten meestal  weten wanneer ze vinden of ik wel of niet met een bepaalde dame mag omgaan. Een keer wilde ik niet luisteren heeft die fodu te kennen gegeven zich op een vervelende manier aan de desbetreffende dame te tonen. Dus  ben ik direct gekapt; veel later is naar voren gekomen waarom ze die persoon niet wilde.

De apuku moet meestal een pai krijgen anders gaat ze moeilijk doen. Een oudere oema fodu had mij ooit te kennen gegeven dat ik niet altijd naar alles wat de apuku zegt moet luisteren omdat ze vaak heel extreem in haar denken is. Dus ik probeerde dan wanneer ik iets voelde opkomen mij te beheersen. Dus wat doet ze: ze loerde tot ik in slaap was dan kwam ze om mijn vriendin bang te maken. De volgende dag dan vertelt mijn vriendin wat zich in de avond heeft voorgedaan. En natuurlijk weet ik dan niks van het gebeurde. Zo is het een aantal keren gegaan.
Dus een keer komt ze naar me toe in een droom en zegt me doodleuk: aai ik heb je een paar keer verrast!! Daarmee bedoelde ze dat ze op een moment is gekomen dat ik het niet zou verwachten.

Dus maw ze wilde heel duidelijk maken dat er een teri moet komen vanuit de kant van mijn vriendin.

Aan de ene kant hebben ze gelijk want een vrouw komt en kan weer gaan maar zij blijven tot mijn laatste adem.

mvg

Kopro
*

Offline meljo

 • ******
 • 2062
 • Be the change you want to see in the world
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #7 Gepost op: 08 februari 2009, 09:49 »


Odo Odi,

Heb je verhaal aandachtig gelezen.
Ik heb het gevoel dat mijn wintie ('s) iemand voor me uitzoek(t) en.
Dus wan sani fu mi lovbi a sma.
Had bv. een relatie met een heer en deze ging uit (ik had er een punt achter gezet) en vervolgens na jaren weer aan
maar iets zat me niet lekker. Kreeg ook niet de waardering die ik wil.
En dan ben ik klaar met je; ga ook niets uitleggen. (nog niet).
De desbetreffende persoon weet ook dat ik winti's heb hoor en hij en zijn fam. zijn ook culturu sma
(speelt ook een grote rol).
En het spijt mij maar niemand komt van me profiteren.
Vooral omdat ik een zelfstandige vrouw ben en alles kan kopen wat mij hartje begeert.
Je gaat natuurlijk niet meteen iemand overvallen van je moet dit of dat voor me kopen.
Het hoeft ook niet iets geweldigs te zijn toch? Of wel?
Wat ik ook heb is dat als er een manspersoon in me omgeving is mijn leven achteruit gaat.
Vooral als zij financieel niet sterk staan dan lijd ik eronder.


Groet,

Meljo

*

Offline meljo

 • ******
 • 2062
 • Be the change you want to see in the world
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #8 Gepost op: 08 februari 2009, 09:56 »

Odi Kromanti,

Is waar wat je zegt.
Heb het zelf meegemaakt met mijn oom.
Die vrouw raakte we steeds zwanger maar ging steeds mis.
Uiteindelijk zijn ze uit elkaar gegaan en heeft ze met een andere man wel 2 kinderen gekregen.
Was wel jammer want ze hielden echt van elkaar.
Ze bleven ook contact houden.
Maar God bepaalt.

Groet,

Meljo
*

Offline Obiaman

 • ******
 • 1140
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #9 Gepost op: 15 maart 2009, 06:51 »
odi,

hier een opmerking,

hoeft niet altijd de ampuku te zijn. zijn meerdere die soms de bevruchtig tegen gaan.
indien een winti er niet mee eens is kan hij tegen werken.

de pawinti kan er ook wat van en niet te vergeten de busindi. maar omdat de ampuku bekend staat als jaloers krijgt hij alle aandacht als het gaat om het niet kunnen krijgen van kinderen.

dat even gezegt te hebben,

odi nanga brasa, Obiaman.
bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #10 Gepost op: 15 maart 2009, 09:01 »
odi odi,kon ook een vrouw in su. die problemen had met kinderen krijgen en roen ze naar een duman ging,kreeg ze te horen dat het de busingi winti was ,die dat deed en niet de apuku,wat ze in eerste instantie dachten.vandaar dat de ampuku ookzegt,dat zij vaak de slechte naam draagt,terwijl dat niet altijd zo is.
dus ben het met obiaman eens,dat meerdere winti's dit kunnen doen,dan alleen maar de ampuku.


gr,faya
Gast

Sek seki

bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #11 Gepost op: 16 maart 2009, 22:10 »
kan de bus ingi, net als apuku, dan ook 'storen' in een relatie als hij zijn goedkeuring niet geeft?
Gast

bojo

bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #12 Gepost op: 17 maart 2009, 11:55 »
odi meljo,las je verhaal,dat jouw winti's de man voor jou zoeken.waarom zoeken ze dan steeds de verkeerde man dan voor je,als je hem zelf weer de deur wijst?of heb ik het mis?
*

Offline meljo

 • ******
 • 2062
 • Be the change you want to see in the world
  • Bekijk profiel
bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #13 Gepost op: 17 maart 2009, 17:45 »

Odi Bojo,

Ik heb het over deze periode. Ben nu in de 40.
Toen ik jonger was heb ik veel fouten gemaakt (iedereen trouwens denk ik).
Je bent eigenwijs en weet alles beter en ik had deze gave, zeg maar, nog niet of ik wilde niet naar die innerlijke stem luisteren.
Je kunt ook iemand leren kennen en gaandeweg verandert iemand in de relatie, kan ook.
En je winti's kunnen daar niet tegen.
Dan is het see, bye, fly.

Groet,

Meljo
Gast

faii

bewerk
Re: Veel gestelde winti vragen over winti's:
« Reactie #14 Gepost op: 04 juni 2024, 20:46 »
waarom is de ampuku op iemand die omgang wil met zijn vrouw of schatje

Gerelateerde onderwerpen