ingi in Winti | Ingi
maak hier een luku afspraak
Header Praktijk Baaswaterval

ingi

  • 5 reactie(s)
  • 9515 x bekeken
  • 5 reactie(s) 9515 x bekeken
*

Offline claudia

  • *****
  • 356
  • Everything has beauty buth not everyone sees it!!
    • Bekijk profiel
bewerk
ingi
« Gepost op: 17 oktober 2008, 11:19 »
Goedemorgen Allen,

Ik ben nieuw en vind dit een te gekke site, ben al verslaafd. Maar ik heb een vraag, mij is ooit verteld dat ik een AROWAKKA inig hebt. Kan iemand mij aub uitleggen of vertellen vanwaar die komen, want ik heb op het internet gezocht maar kon niks hierover vinden. Vanwaar komen zij?


groetjes en alvast Thanx


Pray about everything, Worry about nothing!


bewerk
Re: ingi
« Reactie #1 Gepost op: 18 oktober 2008, 14:07 »
Beste Claudia,

Arowakka is Arowakken. Je hebt de Arowakken en de Cariben.Dit zijn Indianenstammen.De Arowakken leven in het noorden, en de cariben in het zuiden van Suriname. Ik weet er niet echt veel van dus ik hoop dat je hier wat aan hebt en zodoende verder kan googelen/zoeken. De tekst hieronder heb ik op wikipedia gevonden.

Suc6

Brasa, Caprice



De Arowakken of Arawakken zijn een volk van Indianen die zich tegen het einde van de 15e eeuw hadden gevestigd op de Antillen, in het Amazonebekken, in Florida, en aan de voet van de Andes. De talen die zij spraken behoren tot de Arawaktalen taalfamilie.

De bekendste groep waren de Taíno, die op Hispaniola, Puerto Rico, en het oostelijke uiteinde van het eiland Cuba leefden (of leven, als we de Arowakken die zichzelf tegenwoordig de Taino noemen, meetellen). De Arowakken die op de Bahama's leefden werden de Lucayan genoemd.


Suriname
Ongeveer vijfduizend jaar geleden trokken Arowakken die langs de Orinoco leefden (Barrancos-cultuur) vanuit het westen de Guyana's binnen, en verdreven de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van de kuststreek naar de savanne. Ze gingen op een soort terpen langs de kust wonen, en leefden van landbouw. Omstreeks 1100 vielen Cariben het gebied binnen. Aan de terpencultuur kwam een einde; de Arowakken leefden vanaf die tijd van kostgrondjes meer in het binnenland. Arowakse vrouwen waren goede pottenbaksters. Ze werden vaak door Cariben ontvoerd. Zo kwam Arowaks aardewerk bij de Cariben terecht.

In Suriname woonden aan het eind van de 18e eeuw zo'n zeventigduizend Arowakken. Tegenwoordig leven er in Suriname nog drieduizend, en in Nederland ongeveer 500. De Arowakken, die ooit samen met de Cariben de oorspronkelijke bevolking van Suriname vormden, zijn thans de kleinste bevolkingsgroep in Suriname. Ze noemen zichzelf Lokono of Lokonon.

In 1986 richtte de uit Casipora afkomstige Arowak Albert Sabajo de Sociaal Culturele Vereniging Ikyoshie (lichtpuntje) op. In 1989 werd een Arowaks-Nederlands taalboek uitgegeven, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.


*

Offline claudia

  • *****
  • 356
  • Everything has beauty buth not everyone sees it!!
    • Bekijk profiel
bewerk
Re: ingi
« Reactie #2 Gepost op: 18 oktober 2008, 15:34 »
Hi Caprce,


Bedantk voor je uitleg. Ik heb al zitten googlen maar je vind niet echt veel info over deze ingi. Wel jammer


groetjes
claudia
Gast

kantasi-gadu

bewerk
Re: ingi
« Reactie #3 Gepost op: 21 maart 2009, 00:51 »
Odi odi,

ik had een vraagje. Weet je welke ingi verlegen is qua gedrag
Gast

Kopro

bewerk
Re: ingi
« Reactie #4 Gepost op: 15 mei 2009, 12:37 »
Odi Kantasi-Gadu,

Dat zegt men meestal van de watra-ingi. Maar voor zover ik heb gezien is het geen regel want je hebt ook watra-ingi's die recht door zee zijn en bij het minste en geringste den e soetoe peyri.


mvg
Kopro
bewerk
Re: ingi
« Reactie #5 Gepost op: 16 mei 2009, 14:18 »
odi,ben het met kopro eens dat de watra indji de verlegendste is van de indji winti's.
dit kun je ook dan vaak zien als ze gebaadt worden,niet allemaal natuurlijk,dat zij die verlegen zijn een rode lapje over hun gezicht krijgen.,zodat men hun niet kan zien,zeg maar.dit is wat ik zelf heb meegemaakt en geleerd van kenners.

odi,faya

Gerelateerde onderwerpen